Verscheping

We zullen de auto laten verschepen via Falconex. Via de website 'voor altijd Afrika', kwamen we aan dit verschepingsbedrijf. We hebben veel verschillende bedrijven gemaild voor prijsinformatie (de moeite waard want er zijn flinke prijsverschillen), uiteindelijk bleek Falconex het voordeligst te zijn. In eerste instantie leek alles netjes geregeld te zijn, maar helaas de laatste dagen voor vertrek erg druk geweest met papieren die Falconex naar ons toe had gestuurd, terwijl deze papieren in Zuid-Afrika hadden moeten zijn, erg slordig Falconex had toch moeten weten waar deze papieren heen hadden gemoeten!
In Zuid-Afrika zullen we gebruik maken van Famous Pacific Shipping Cape Town om de container in te klaren. Ook om de auto in te laten klaren, zitten er grote verschillen in de prijzen die verschillende agenten hiervoor rekenen.


Carnet de Passage

Helaas kan sinds kort een carnet passage niet meer aangevraagd worden via de ANWB, dit kan enkel nog maar via de Duitse zusterorganisatie de ADAC. Vooral jammer aangezien het borgbedrag bij de ADAC aanzienlijk hoger was, dan dat dit bij de ANWB zou zijn geweest. Wij betaalden Ä 5.000 borg, we betaalden de borg direct aan de ADAC. We hebben wel info opgevraagd over een bankgarantie, maar dan wordt een bedrag van je eigen rekening geblokkeerd, dus ook dan kun je dit niet uitgeven. De kosten van zo'n bankgarantie waren ongeveer gelijk aan de rente die je blijft ontvangen als de bank garant staat. Wij zagen de meerwaarde hier niet van in en kozen dus voor de simpele oplossing om het bedrag direct aan de ADAC te storten. Verder verliep de aanvraag soepel, netjes antwoord gekregen op al onze vragen en en het Carnet vlot thuisbezorgd.


Internationaal rij- en kentekenbewijs

Bij de ANWB lieten we een internationaal rijbewijs en een internationaal kentekenbewijs maken. Internationaal rijbewijs ging simpel, internationaal kentekenbewijs (Internationaal Bewijs voor Motorrijtuigen) was iets ingewikkelder, want dit had nog nooit iemand gedaan, maar uiteindelijk werd ook dit uiteindelijk netjes in orde gemaakt.


Ziektekostenverzekering

Begin 2006 was de overgang van de nieuwe ziektekostenverzekering, dus we hebben uitgebreid gezocht naar een maatschappij die voor onze plannen de meest gunstige dekking bood. Dit bleek de Delta Lloyd te zijn, waar je voor niet veel extra geld een uitgebreide buitenland dekking bij kan verzekeren. Hierbij is o.a. een uitgebreide dekking voor reizigersvaccinaties en anti-malaria medicatie meeverzekerd, er is volledige vergoeding van ziektekosten bij spoedeisende hulp in alle landen van de wereld en via JOHO krijg je ook nog collectiviteitskorting op deze verzekering. Ook een uitgebreide reisverzekering (geldig voor max. 365 dagen achtereen reizen) sluiten we af bij de Delta Lloyd. Deze verzekering biedt beperkte dekking bij bijv. diefstal van bagage, maar biedt ook dekking voor bijv. reddingskosten of als je door overlijden van familieleden plots terug naar Nederland zou moeten keren.


WA ververzekering

We twijfelen erg of we een WA verzekering via Alessie zullen afsluiten. Helaas kunnen we nergens meer info vinden of mensen positieve/ negatieve ervaringen hebben met deze verzekeringsmaatschappij. Uiteindelijk besluiten we om deze verzekering niet af te sluiten, we vinden ruim Ä1.000 voor 10 maanden toch wel erg duur en we lezen regelmatig op andere websites dat aan de grens toch een WA verzekering af gesloten moet/ kan worden. We zullen deze WA verzekering zeker in ieder land af proberen te sluiten en hopen dat dit afdoende zal zijn.


Vaccinaties en medicijnen

Voor eerdere reizen waren we al ingeŽnt tegen
- DKTP
- Gele Koorts
- Hepatitis A
- Sylvia was voor het werk al eerder ingeŽnt tegen hepatitis B

Voor deze reis lieten we ons nog inenten tegen
- RabiŽs (hondsdolheid)
- Typhus
- Casper tegen Hepatitis B


Kosten

Wij wilden zo goed mogelijk voorbereid aan deze reis beginnen, een inschatting van de kosten vonden we hierbij erg belangrijk. Want je moet er toch niet aan denken dat je midden in Afrika zit en geen wildparken meer kunt bezoeken omdat het geld op is! Met behulp van de informatie van andere Afrika reizigers hebben we een kosten inschatting gemaakt en we hopen dat onze inschatting een beetje gaat kloppen. De grootste kostenpost was voor ons de jeep, maar aan de jeep kunnen we natuurlijk ook na deze Afrika reis hopelijk nog een hoop plezier beleven. We hebben in een Excel een kostenplanning gemaakt, geÔnteresseerden hierin kunnen ons altijd even een mailtje sturen.