DE AUTO

Al snel was voor ons duidelijk dat een Toyota Landcruiser de meest geschikte auto was om deze reis mee te gaan maken. Onze voorkeur ging er naar uit om ook in de auto te kunnen slapen, hierdoor was de keuze beperkt tussen een HJ 61 of een HZJ 75. Onze voorkeur ging zeer sterk uit naar een HZJ 75 aangezien deze auto net iets ruimer van binnen is. (Voordeel hiervan vonden wij ook dat deze auto in principe geschikt zou zijn om ooit te laten ombouwen en omzetten op camperkenteken. Maar dat is nu nog niet aan de orde, daar hebben we geen geld voor op dit moment.) Voordeel van de HZJ 75 was ook dat dit een iets nieuwer model was.

We hebben even geduld moeten hebben, want er is zeker geen overvloed aan betaalbare HZJ 75 landcruisers, maar uiteindelijk hebben we juli 2005 een HZJ 75 van 10 jaar oud gekocht. De landcruiser was door de vorige eigenaar als trekauto voor zijn bedrijf gebruikt, de vorige eigenaar had wel al een snorkel en een verhoogd verenpakket op de auto gezet, ook zat er een zonnescherm op. Vijf nieuwe banden (BF Goodrich all terrain banden) en vijf stalen velgen waren bij de prijs inbegrepen. Onze ervaring met de dealer waar we de cruiser gekocht hadden is helaas niet zo goed geweest. Zo werden punten die niet in orde waren aan de auto met merkbaar veel tegenzin of niet (goed) in orde gemaakt. De grootste problemen zijn ontstaan toen de auto bij de garage stond om o.a. een lekkage aan de tussenbak te verhelpen, er werd door de garagehouder een fikse schade aan de auto gereden door deze onder een vrachtwagenoplegger te rijden. Zo'n ongelukje kan natuurlijk gebeuren, maar het wordt wel erg vervelend als het dan een aantal maanden, veel irritatie en vaak heen en weer rijden kost voordat de auto weer in orde was en nergens meer lekkages had. Maar ja, tegenslag hoort er ook bij moeten we maar denken, in Afrika zal ook niet altijd alles vlekkeloos verlopen.


Aanpassingen aan de auto zelf

We hebben bij het Afrika klaar maken van de auto erg veel hulp gehad van Caspers vader (Jan), hij stond altijd voor ons klaar om mee te denken mee te helpen, Jan heel erg bedankt hiervoor!


De inrichting

We hebben best even nagedacht en goed gekeken naar de inrichting van de auto’s van andere Afrika reizigers, om tot een ‘ontwerp’ voor onze eigen cruiser te komen. De foto's geven een beetje een idee hoe de inrichting opgebouwd is. Tegen het schot aan staan de watertanks en een gastank, de elektriciteit is bevestigd op een lade, handig als je hier een keer iets aan moet doen. Boven de elektriciteitslade is een frame gemaakt waarin 2 kisten (overtoom.nl) stevig opgestapeld kunnen staan. Onder de bankjes is nog  opbergruimte, hier kunnen we verschillende maten dozen/ kisten inzetten. Aan de zijkanten van de auto, boven de bankjes heeft de moeder van Sylvia (Hennie) kledingzakken gemaakt, ook een comfortabel rugsteuntje. Ook zijn er kussens gemaakt op de bankjes, die ook gebruikt kunnen worden als matrasjes.
Voorin de auto zaten kuipstoelen, die zagen er nog best goed uit, maar doordat er haast geen vulling meer in zat, was het zitcomfort niet echt goed meer. Via marktplaats kochten we voor een leuk bedrag twee ASS stoelen.

We zijn nu 5 weken met de auto onderweg en we zijn tot nu toe erg blij met de inrichting zoals we deze gemaakt hebben. De eerste weken was het erg vol met 4 personen in de auto, maar ook dat was goed te doen. Nu met zijn tweeën hebben we heerlijk alle ruimte achterin de auto, alles heeft een handig plekje gevonden en er is genoeg ruimte om eten mee te nemen. Groot voordeel van deze inrichting vinden wij dat de achterkant voor het zicht leeg is, als iemand achter in de auto kijkt ligt er niets in het zicht, dit geeft ons een veiliger gevoel. De kledingzakken zijn erg praktisch en zijn ook lekkere zitkussens, je kunt comfortabel achterin de auto zitten. Het inbouwen van een koelkast (en geen koelbox) is ons meerdere keren afgeraden, het bevalt ons echter tot nu toe prima. Groot voordeel vinden wij ook dat er een klein vriesvakje in de koelkast zit, dit vriesvakje werkt bovenverwachting goed en is ideaal om vlees en ijs in mee te kunnen nemen. We zijn wel erg blij dat we een spanband er standaard voor hebben gezet, want alleen de haakjes was niet voldoende geweest om de deur gesloten te houden.


Slapen

We hebben de mogelijkheid om binnen in de auto te slapen, door de zijkanten van de bankjes omhoog te klappen en hier een aantal dikke balken onder te zetten, kan een vlakke vloer gecreëerd worden, over een groot gedeelte van de achterkant. We hebben even overgewogen om de hele reis in de auto te slapen, maar uiteindelijk vonden we dit toch teveel nadelen en te weinig comfort hebben. We zullen de meeste nachten slapen in onze Howling Moon daktent van 1.40 x 2.40.

 


Het Roofrack

Van aluminium profielen hebben we zelf een roofrack in elkaar gezet. De broer van Casper heeft van staal pootjes gebogen/ gelast, met bouten en moeren zitten deze pootjes aan de aluminium profielen bevestigd. De aluminium profielen onderling zitten met veel boutjes en moertjes aan elkaar bevestigd. Het aluminium is in ieder geval een lichte constructie, het geheel ziet er in ieder geval ook stevig uit, in Afrika zal blijken of deze zelf bedachte constructie ook echt stevig genoeg is. Misschien dat we in Afrika nog schuine stukjes tussen de pootjes en de ronde profielen laten zetten voor extra stevigheid. Ook worden er extra stukken op de pootjes gelast zodat we de hilift jack aan de zijkant van het roofrack kunnen hangen. Zelf bevestigen we nog extra profielen onder het roofrack, zodat we hier onze zandladders gemakkelijk in kunnen schuiven.


Lier

We hebben zelf lang getwijfeld over wel/ geen lier, een echte goede lier paste niet binnen ons budget, de meningen over een "goedkopere" lier zijn erg verschillend. Uiteindelijk hebben de ouders van Casper de beslissing om een lier te kopen voor ons gemaakt, nadat we ons bij een 'simpele' rit door het bouwterrein bij Almere-Poort, onder een brug, helemaal vast gereden hadden in het drijfzand. Uiteindelijk hebben we ons door een sleepbedrijf uit het zand moeten laten trekken, een duur grapje, en met een lier waren we hier zeer waarschijnlijk zelf wel uitgekomen. Caspers ouders wilde niet dat dit in Afrika ook zou gebeuren en hebben voor ons een lier gekocht. Zo'n "goedkopere" lier zal misschien niet geschikt zijn voor het terreinwerk, waarbij je dagelijks een lier nodig hebt, maar wij zijn ook zeker niet van plan ons zelf regelmatig vast te rijden. We hopen dat deze lier betrouwbaar is voor (hopelijk) die ene keer dat we ons zelf wel vast rijden. 


Koelen/ koken

We hebben gekozen voor een Waeco RPD 50 compressorkoelkast (de watersportwinkel), we hebben gekozen voor een koelkast, omdat deze gemakkelijker in te passen was in onze inrichting. Op de deur zit een extra sluitingssysteem, met 2 haakjes ook hebben we voor de zekerheid een spanband om de koelkast heen. Nu maar hopen dat dit voldoende is om de deur dicht te houden.

We hebben een 12l gasfles mee, met behulp van een flexibele gasleiding, kan deze gasfles verbonden worden met het 2-pitskooktoestel (kampeerdiscounter), dat we op een plankje bevestigd aan de achterdeur willen gaan gebruiken.


Water

We hebben 3 jerrycans van 25 liter mee, via een tuinslang zit een jerrycan verbonden aan 2 kraantjes achterin de auto. Een waterpompje moet het water van de jerrycans naar de kraantjes pompen.1 kraantje zit een waterfiltersysteem voor, het andere kraantje is voor ongefilterd water. Het waterfiltersysteem is een koolstoffilter als het goed is zou ook de smaak van het water hiermee goed moeten worden, 1 filter gaat ongeveer 6 maanden mee, we nemen 1 reservefilter mee.


Elektriciteit

Aangezien de landcruiser werkt op 24 V, is onze electriciteitsvoorziening ook als basis 24V. We hebben nog even een idee gehad om een 12 V voorziening te maken, aangezien veel spullen veel makkelijker te verkrijgen zijn op 12 V, maar dan moest er een extra dynamo bijgezet worden en dit bleek niet zo simpel en vrij duur.

We hebben gekozen voor 2 Deep Cylce accu’s van 105 A (Rien de Wolf), deze accu’s zijn in serie geschakeld. Hopelijk kunnen we hiermee gerust 2 dagen stil blijven staan, zonder dat de koelkast ontdooit.

Door middel van een Victron Cyrix scheidingsrelais, van 24V / 160A (de watersportwinkel) worden de deep cycle accu’s, onder het rijden bijgeladen. De Cyrix is een hoog vermogen mechanische schakelaar welke door een microprocessor gestuurd wordt. In het geval dat 2 accu’s gebruikt worden zal de separator “kijken” naar de accu spanning die op de startaccu aanwezig is. Een accu die niet geladen wordt zal in een 100% geladen toestand een spanning hebben van ca. 12,6V (25,2V). Wanneer de cruiser gestart wordt zal de spanning langzaam oplopen naar de maximum laadspanning van ca. 14,4V (28,8V). Als de spanning minimaal 5 seconden 13,2V (26,4V) is zal de schakelaar sluiten. Nu zal ook de tweede accu mee geladen worden. Alle accessoires zijn, zoals gebruikelijk in boten, caravans e.d., aangesloten op de tweede accu. Wanneer de cruiser stil gezet wordt zal na enige tijd de accuspanning zakken en dus de schakelaar weer openen. Dit gebeurt als de spanning minimaal 5 seconden 12,8V (25,6V) of lager is. De startaccu blijft dus altijd 100% vol.

Verder hebben we achterin de auto een Victron omvormer van 24 naar 12 volt, van 20 A (de watersportwinkel) voor het waterpompje, de verlichting en voor bijv. de GPS. Een 2e omvormer van 24 naar 12 volt zit onder de motorkap en geeft stroom aan o.a. de compressor en de sigarettenaanstekker voor in de auto. Een omvormer van 24 naar 230V, van 800 W (omvormer.nu) zorgt ervoor dat we ook stroom hebben om o.a. de laptop op te laden.

We hebben een omschakelautomaat (wvopzeeland.nl) gekocht, dit is walaansluiting, zodat als er stroom van buiten beschikbaar is, alle 220V apparaten en de koelkast hierop aangesloten kunnen worden, zonder dat de accu's leeg kunnen raken. Dit kan van pas komen als we langere tijd op een plek zouden willen blijven, waar toevallig stroom aanwezig is.

In het Elektrische schema is bovenstaande weer gegeven.