Corsica September 2018 Fotoboek GPS Gegevens

 

Dag 1              Donderdag 30 augustus 2018, Aalsmeer naar Ajaccio/ Bonifacio in Corsica

Op woensdag 29-8-2018, na een dag werken rijden we direct uit het werk door naar het Chariot hotel in Aalsmeer, bij een vroege vlucht is dit wel aantrekkelijk, voor een paar tientjes meer dan de Long parking op Schiphol, een sleep, park fly, arrangement. De receptie is niet wat we van een 4 sterren hotel verwachten en de voorwaarden van het lang parkeren zij ook anders dan in onze voorwaarden vermeld, maar goed de kamer heeft een lekker bed… Om vast in de vakantiesfeer te komen eten we bij de beachclub, leuk opgezet in de vroegere bloemenveiling hallen, met vriendelijk personeel en een lekker hapje eten.

Om 4 uur rijden we richting Schiphol, de vlucht naar Corsica vertrekt om 6.25 uur, voor het eerst is een vlucht om 6.10 uur volledig klaar om weg te taxiën en dan ook exact op tijd rijden we richting de polderbaan. In 2 uurtjes vliegen we naar Corsica, tijdens de landing krijgen we direct al een 1e indruk van hoe mooi afwisselend de natuur op dit eiland is. Op Ajeccio moeten we vooral even geduld moeten hebben bij het ophalen van de auto, de terugvlucht van Transavia naar Nederland vertrekt eerder dan wij… Om 9.45uur rijden we weg in de richting van Bonifacio, maar met een aantal historische tussenstops. We rijden eerst naar Filitosa, al snel rijden we over leuke bergweggetjes met heel veel groen en prachtige uitzichten over de kust/ de bergachtige omgeving. Filitosa zijn opgravingen gedaan en er staan Menhirs, dit zijn (rijen met) grafstenen, waarop soms gezichten/ zwaarden uitgehouwd zijn. Het is een leuk rondje langs diverse menhirs/ mooie rotsblokken en vooral ook de omgeving is prachtig. Daarna rijden we verder richting Tizzano, waar we een stukje onverharde weg op rijden naar de ‘Alignement de Menhirs de Pagliajo’. We parkeren de auto langs de weg en dan lopen we nog een klein stukje richting de Menhirs, die ook hier weer in een prachtige omgeving staan. Daarna rijden we richting Tizzano, waar we ook een onverharde weg oprijden richting een P langs de kust. Hier maken we een korte erg mooie wandeling, langs een aantal prachtige baaien/ strandjes. Daarna rijden we naar Rinaiu Et I Stantare dat ook in de buurt ligt, ook hier Menhirs, een mooie hele grote bovengrondse graftombe van grote rotsblokken en wederom een prachtige bergachtige omgeving met mooie rotsformaties, waar een leuke rondwandeling is uitgezet. Daarna rijden we door naar Bonifacio, ook onderweg prachtige uitzichten, we maken nog een korte stop bij een begraafplaats met mooi uitzicht, de meeste graven bestaan hier uit huisjes/ graftombes. De laatste tussenstop is bij de ‘leeuwenrots’, ook hier weer een mooi uitzicht. Rond 17 uur komen we aan bij hotel a Trama, net buiten het centrum van Bonifacio, een prima kamer. Na een simpele maaltijd nog even genieten van de jacuzzi die buiten staat en daarna op tijd naar bed, een mooie eerste dag op Corsica!

 

Dag 2              Vrijdag 31 augustus 2018, Bonifacio naar Zonza

We rijden eerst naar het centrum van Bonifacio waar de auto parkeren bij de begraafplaats, ook hier weer indrukwekkende graven. Het is een mooi gelegen P, waar vandaan we direct een leuke wandeling beginnen over oude stadsmuren/ trappetjes die langs de kust lopen. Daarna lopen we richting het centrum naar ‘King Aragon’s stairs’, alleen deze zijn nog gesloten. We lopen verder door het leuke stadscentrum heen, met heel veel leuke smalle straatjes. Via een mooie grote poort lopen we het stadscentrum uit over een hele brede trap, voor een erg mooie wandeling over de kliffen. De wandeling geeft een prachtig uitzicht op Bonifacio dat erg mooi ligt op de kliffen en ook het uitzicht op rotsen/ baaitjes is erg de moeite waard. We lopen door tot aan een hele oude vuurtoren en het strandje dat er achter ligt, daarna lopen we weer terug naar Bonifacio. We bezoeken nog King Aragon’s stairs, een hele steile trap die volgens de legende gebouwd is in 1 nacht om Bonifacio te veroveren. Beneden aan de trap kun je nog een leuk stukje langs de mooie steile witte rotswanden lopen en daarna weer via dezelfde route omhoog, een erg mooie wandeling van totaal 13 km. Vanuit Bonifacio rijden we richting Porto Vecchio, waar we een tussenstop maken bij plage Palombaggia, waar we een korte strandwandeling maken. We rijden door naar Porto Vecchio waar we de auto bij de haven parkeren en van daar een klein stukje lopen naar het centrum. Ook hier een leuk centrum met kleine straatjes, het mooiste is de oude poort met daarachter een mooi uitzicht op de haven en het natuurgebied met water dat vlakbij ligt. Na een lekkere crêpe rijden we door naar Zonza, dat prachtig gelegen is in de rotsachtige bergen. We slingeren omhoog, met een steeds mooier uitzicht richting de kust en de omgeving wordt van heel groen steeds ruiger met grote rotsen. We rijden langs lac l’Ospedale een mooi blauw bergmeer en daarna via een prachtig rotsgebied door naar hotel Inciduni in Zonza. Het enige positieve aan dit ‘hotel’ is de ligging in het prachtige Zonza, de gehorige kamer vol met oude ernstig krakende bedden en meubilair en een ‘gast’vrouw met wat wij de franse ‘gastvrijheid’ is wat ons betreft absoluut geen aanrader.

 

Dag 3              Zaterdag 1 september 2018, Zonza

Na een lekker ontbijtje vers van de bakker rijden we eerst naar Bocca d’Illarta, een erg mooi rotsgebied waar we een klein stukje tussen de rotsen willen gaan lopen. We komen op een erg leuk paadje, gemarkeerd met steenmannetjes dat erg mooi door de prachtige omgeving heen loopt. We besluiten de steenmannetjes te volgen die richting punta di u Diamante lijken te lopen, een prima keuze want dit is een prachtige wandeling met veel klauteren over de grote rotsblokken, en leuk zoeken naar het volgende steenmannetje. In het begin is de markering prima, wat hoger worden de steenmannetjes schaarser en is het soms echt even zoeken naar het juiste paadje over de grote rotsblokken heen, ook wordt het hoger steeds meer leuk klauteren. We klauteren eerst naar een groot gat tussen de rotsblokken, daarna naar een pasje net voor het hoogste rotsblok, helaas is het uitzicht naar de andere kant door een grijze regenlucht niet zo heel mooi. Het 1e stuk dalen we via dezelfde route weer af, daarna nemen we een doorsteekje en lopen het laatste stukje langs de weg terug naar de P. Daarna rijden we naar Piscia di Gallo hier eten we lekker een hapje, voordat we aan de wandeling beginnen, waarbij we na een stukje door het bos komen we al snel weer in een prachtig rotslandschap terecht. Na een mooie wandeling komen we uit bij een ‘bijna wankelsteen’ die mooi balanceert bovenop een grote rots en voor een prachtig uitzichtpunt. Daarna lopen we verder, naar het startpunt van een stukje steil afdalen langs de waterval, naar de onderkant van de waterval en via dezelfde route weer omhoog en daarna terug naar de P. We sluiten de dag af met nog een leuke wandeling naar de punta di a Vacca Morta. Het 1e stuk gaat over een makkelijk bospad geleidelijk omhoog, langzaam wordt de omgeving weer rotsachtiger, helaas is het flink bewolkt dus is het uitzicht wat minder, de harde wind maakt het ook hier een flinke uitwaai wandeling. Een leuk rotspaadje gaat naar het topje van de Vacca Morta, waar we net een momentje een opklaring hebben met een mooi uitzicht op het lac l’Ospedale. We lopen een rondje terug, ondanks een aantal doorsteekjes is de terugweg wat langer dan de heenweg (en dan verwacht…), vanaf een soort hondenkennel midden in het bos, worden we een stukje gezelschap gehouden door een paar honden met puppy’s. Uiteindelijk 19,5 km gewandeld, een erg mooie en afwisselende dag.

 

Dag 4              Zondag 2 september 2018, Zonza naar Corte

Ook op zondag lekkere verse broodjes van de bakker, daarna rijden we naar col de Bavella een P in een prachtige omgeving met grote rotsformaties, we zijn hier bijtijds dus het is nog lekker rustig. Het eerste stuk van de wandeling gaat over een breed bospad, op de bocca de Velaco wordt het gebied weer rotsachtiger en de uitzichten mooier. Vanaf hier lopen er diverse paadjes naar uitzichtpunten/ topjes, we lopen naar Calanca Murata, een leuk klimmetje naar een topje met prachtig uitzicht. Het eerste stukje lopen we hetzelfde paadje terug, daarna via een iets leuker bospad met nog wat mooie uitzichtpunten weer terug naar de P. Daarna rijden we een klein stukje verder naar Cascades du Polischellu, via een leuk smal bospaadje lopen we bovenlangs het riviertje. Het laatste stuk gaat wat meer langs de rotsen, soms gezekerd met een touw, dalen we via een leuk paadje af naar het riviertje/ 1 van de cascades. Hier kunnen we eenvoudig over grote rotsen het water over steken naar de andere kant, waar we na even zoeken ook weer het paadje terug gevonden hebben. Op zich een leuke route, maar helaas net wat te weinig belopen waardoor sommige stukken flink overwoekerd zijn en er nog maar erg weinig paadje over is…. Daarna rijden we de bergen uit, een stukje langs de kust en daarna we richting de bergen naar Corte dat aan de bergen ligt, we eten en overnachten hier in het stadscentrum in hotel Duc de Padoue.

 

Dag 5              Maandag 3 september 2018, Corte

Het is vanuit Corte een klein stukje rijden naar bergerie de Grottelle 15 km over een smal weggetje met prachtige uitzichten naar een lang stuk betaald parkeren, grotendeels langs de weg. Vanaf hier een wandeling eerst over een makkelijk paadje naar een ‘snackbar’ (soort van berghut), daarna een stukje met meer rotsen, de trappen/ stukken met kettingen klinken spannender dan dat ze zijn op deze hele toeristische route naar het lac de Melo. Het volgende stukje naar het lac de Capitello is al wat rustiger, ook hier leuke rotsachtige paadjes in een prachtige omgeving. Vanaf dit meer gaan de meeste mensen via dezelfde weg terug, wij gaan via een rots/ puinhelling nog een stukje omhoog naar een pasje, waar de GR20 loopt. Net als andere dagen beging het rond de middag, bij de bergtopjes weer dicht te trekken met grijze wolken en neemt de wind flink toe, vooral jammer van het uitzicht… Na de puinhelling loopt de GR20 over een leuk makkelijk paadje, waarna we een stukje verder weer kunnen afdalen naar het lac de Melo. Vanaf lac de Melo begint na een heerlijk rustig deel, het ‘file’wandelen terug naar de P, waarna we ook in de file over het smalle bergweggetje weer terug rijden naar Corte. Ondanks de drukte bij het 1e meer toch een erg leuke wandeling van 11 km en 800 hoogtemeters. In Corte parkeren we de auto voor het hotel en lopen nog naar de citadel/ het uitzichtspunt, daarna eten we een hapje op een leuk pleintje bij een waterval.

 

Dag 6              Dinsdag 4 september 2018, Corte

De wandeling van vandaag start vanuit Corte, de auto kunnen we dus lekker voor het hotel laten staan. We lopen naar de rand van de stad, vanwaar de wandeling naar de Tavignano kloof begint, deze loopt over een leuk makkelijk begaanbaar voormalig ezelspad, dat deels ‘bestraat’ is met grote keien. De route loopt leuk bovenlangs de rivier en stijgt/ daalt geleidelijk, zonder schaduw is de route wel erg heet, tot de zon achter de wolken verdwijnt. Vooral het laatste stuk langs de kloof is het uitzicht erg mooi. Na een korte pauze bij een waterpoeltje waar de wandelroute normaal weer terug gaat, besluiten wij omhoog te lopen, over een pas, zodat we een rondwandeling kunnen maken terug naar Corte. Het paadje omhoog de kloof uit is steiler/ langer dan dat we verwacht hadden, lijntje op de GPS bleek niet te kloppen… Ook begint het te ‘rommelen’, de lucht is grijs, duimen maar dat er geen noodweer komt, hier waren we niet heel goed op voorbereid met een stralende voorspelling… Na een flinke klim komen we op een breed bospad uit, hier kunnen we flink doorlopen, we maken snel km’s en geleidelijk ook wat hoogtemeters. Langzaam hebben we eindelijk het idee dat we wat meer richting de pas komen om de berg over te kunnen steken, het wordt weer wat rotsachtiger, we zien een paar wilde zwijnen (en heel veel kogelgaten in verkeersborden en kogelhulzen…) en het uitzicht hier is weer erg mooi. Eindelijk zien we de route over de pas heen over een mooi topje lopen, ook dit blijkt nog een flinke klim te zijn, over een breed rotsachtig pad, het uitzicht vanaf de top is erg mooi, het is bewolkt en winderig maar gelukkig lijkt het droog te blijven. Via rotspaadjes dalen we geleidelijk weer af en bereiken we al vrij snel de Arche de Corte, een mooie rotsboog, iets verder weg nog van Corte dan we gehoopt hadden.. Vanaf de boog blijft het pad rotsig en op sommige stukjes aardig steil, dit loopt niet meer heel lekker na zo’n lange dag. Om 19 uur zijn we terug in Corte, met 30,5 km en zo’n 1700 hoogtemeters een best pittige maar wel erg mooie wandeling.

 

Dag 7              Woensdag 5 september 2018, Corte naar Castello di Rostino

We rijden een half uur naar Vizzovona, naar de Cascades des Anglais, met onderweg een mooi uitzichtpunt. Vanaf de P wandelen we ongeveer drie kwartier door het bos, daarna wordt de omgeving rotsachtiger. De cascades zijn niet spectaculair, maar de omgeving is mooi en de waterpoeltjes zijn ook hier zeer helder, we lopen rustig wat rond en wandelen daarna weer terug naar de P een leuke wandeling van 7,5 km. Daarna rijden we weer terug via Corte en daarna door naar Castello di Rostino een heel klein ’dorpje’ prachtig gelegen in de bergen. We overnachten in la Marlotte, waar we zeer vriendelijk ontvangen worden, de kamer is heel ruim en sfeervol ingericht en luxer dan je hier zou verwachten, als extra staat er in de kelder ook nog een heerlijke jacuzzi om heerlijk in te ontspannen! We eten simpel op het terrasje voor het hotel met een prachtig uitzicht, waar later ook de zon mooi onder gaat achter de bergen.

 

Dag 8              Donderdag 6 september 2018, Castello di Rostino naar Bastia

Ook het ontbijt is heerlijk uitgebreid, echt een aanrader om hier een nachtje te verblijven! We rijden op interessante punten op de GPS een mooi rondje over smalle weggetjes door leuke kleine bergdorpjes met mooie uitzichten. Daarna volgen we nog een leuke autoroute uit de ANWB gids, vooral de dorpjes Loreto di Casinca en Penta di Casinca liggen erg mooi op een bergtopje en zijn zeker een bezoekje waard met hele oude huizen en kerkje en een mooi uitzichtpunt. Vanuit het laatste dorpje is het nog maar een klein stukje rijden weer naar de kust toe, hier rijden we over de ‘route de lagune’ een leuke weg tussen een waterrijk natuurgebied en de zee. We parkeren de auto en maken een leuk wandelingetje langs het strand/ door het natuurgebied direct grenzend aan het strand, op de achtergrond Bastia en een dreigende lucht boven de bergen. We rijden even verder op, een klein weggetje in aan de andere kant van de weg, waar het grotere waterrijke natuurgebied ligt, hier lopen we een klein stukje over een steiger heen naar een uitzichtscherm, waardoor je over het meer heen kijkt. Vogels zien wij niet, wellicht zijn we te ongeduldig of hebben de vogels alvast een schuilplekje gevonden, voor de bui die er aan komt… We rijden nog een stukje door het gebied en maken daarna nog een 2e korte stop bij een ander punt waar je vanaf de weg nog een leuk stukje over een houten steiger het gebied in kan lopen. Als we verder rijden begint het flink te regenen, aan de andere kant van het meer ligt nog een wandeling, misschien morgen als het wat beter weer is... We rijden door naar hotel Thalassa, dat in een klein plaatsje net voorbij Bastia ligt.

 

Dag 9              Vrijdag 7 september 2018, Bastia naar Port de Centuri

We rijden eerst terug naar Bastia waar we de auto vlakbij de oude haven parkeren, hier lopen we een rondje met mooi uitzicht over de oude haven en over Bastia. Daarna lopen we nog rustig rond door het oude deel van Bastia met verschillende mooie kerken, oude gebouwen en leuke smalle straatjes en natuurlijk ook hier heel veel trappen (en grote groepen toeristen…). Via het centrum van Bastia lopen we weer terug naar de P, waar vandaan we omhoog rijden naar de col de Teghime een mooi uitzichtpunt op een kwartiertje rijden van Bastia. We rijden de toeristische route een stukje boven langs Bastia, door verschillende leuke dorpjes, net voorbij hotel Thalassa rijden we weer via de kustweg verder omhoog. We maken nog een uitstapje naar een uitzichtpunt bij Sisco, waar we nog een korte wandeling een stukje omhoog maken en via dezelfde weg weer terug. We rijden verder langs de kust omhoog, net voor Macinaggio rijden we richting de andere kant van Cap de Corse, ook op dit smalle stukje van Corsica lopen bergen, die ook hier weer voor leuke weggetjes en mooi uitzicht zorgen. In Port Centuri overnachten we in hotel du Vieux Moulin, in een heel klein dorpje vooral gericht op toerisme.

 

Dag 10              Zaterdag 8 september 2018, Port de Centuri

We rijden in een half uur naar Macinaggio, we hebben gekeken dat hier vandaan 2x per dag een boot vaart voor wandelaars naar Barcaggio, gelukkig is er nog voldoende plek voor de boot van 10 uur. In een uur varen we naar Barcaggio, met onderweg uitgebreide informatie over wat er langs de route te zien is, helaas alleen in het frans… Het is een leuk boottochtje met mooi uitzicht over de wandelroute die we daarna terug gaan lopen. Door het boottochtje kunnen we op een relaxte manier een deel van de sentier des douaniers lopen, zonder heen en weer te hoeven lopen. Dit is een leuke wandeling langs de kust, met vele mooie uitzichtpunten, een aantal oude vervallen wachttorens en langs vele leuke strandjes en mooie blauwe baaitjes, wel is de wandeling in de volle zon erg warm… We eindigen de wandeling van 13 km in een restaurantje in de baai van Barcaggio.

 

Dag 11              Zondag 9 september 2018, Port de Centuri naar Calvi

We rijden weer verder langs de mooie kustweg naar het toeristische Saint Florent, vanaf hier rijden we door de ‘desert des agriates’. We hadden gehoopt hier nog een onverharde weg in te kunnen rijden om vanaf een P nog een leuke korte wandeling te kunnen doen, maar de paden lijken meer voor 4x4 bedoeld. We rijden naar Sant Antonio, wederom een leuk bergdorpje, prachtig gelegen op een bergtopje, met heel veel leuke smalle, steile paadjes/ trappetjes en in dit dorpje ook een aantal tunneltjes, jammer wel dat dit dorpje wel heel erg toeristisch is. Een klein stukje verder op ligt Lumio waar we de auto parkeren en een leuke wandeling maken naar Occi, de ruïnes van een prachtig gelegen bergdorpje. Op Corsica zie je veel van dit soort ruïnes, van deze ruïnes is (deels gerestaureerd) nog wat meer overgebleven dan van de meesten. Vanaf de ruïnes wandelen we nog een stukje verder naar een leuk bergtopje met mooi uitzicht over de ruïnes, daarna lopen we een leuk rondje terug naar beneden. Het laatste stukje gaat door Lumia, ook een mooi dorpje met heel veel trappetjes. We rijden door naar Calvi waar we overnachten in hotel L’Onda, dat net voor het stadscentrum van Calvi ligt. In 10 minuutjes lopen we vanaf het hotel naar het centrum van Calvi, vooral de oude vestingsmuur op het puntje van Calvi is leuk om te bezoeken en geeft een mooi uitzicht, ook de 2 grote kerken zijn vooral van buiten mooi om te zien. Na de stadswandeling gegeten bij een van de vele restaurantjes langs de haven.

 

Dag 12              Maandag 10 september 2018, Calvi

In 20 minuutjes rijden we naar Auberge de la foret, waar we de auto parkeren. Over een leuk vrij gemakkelijk bospad lopen we geleidelijk omhoog naar de Bocca di L’Erbaghiolu, voordeel van dit pad is dat het bijna continue in de schaduw van de bomen ligt, desondanks is het nog steeds flink warm… Van de pas met een mooi uitzicht loopt de wandeling wat omlaag naar de Bocca di Bonassa, hiervandaan maken we nog een leuk uitstapje over een leuk paadje dat wat meer zoeken/ overwoekerd is met (prik)planten naar de punta di Banassa. Dit uitstapje is zeker de moeite waard, want het uitzicht vanaf dit punt is erg mooi. We dalen weer af naar de pas en vanaf hier een leuk rondje ook terug weer over een prima bospaadje naar beneden, terug is de route soms wat minder begroeid waardoor we mooier uitzicht hebben op de omgeving. Na 4,5 uur 13 km en 900 hoogtemeters zijn we weer terug bij de P, hier lopen we nog even nar een leuke hangbrug die vlakbij de P ligt. We rijden weer terug naar Calvi, hier eten we een hapje op het strand en lopen daarna nog een klein stukje over het strand.

 

Dag 13              Dinsdag 11 september 2018, Calvi naar Porto

We rijden eerst naar een P net voorbij het stadscentrum van Calvi, hier lopen we een klein stukje richting de Grotte Des Veaux Marins, we kunnen echter niet direct een paadje vinden dat naar deze grot toe zou moeten leiden. Aangezien we ook elders nog een wandeling willen doen, besluiten we het hier bij een korte wandeling van 4km te houden en zijn we naar een uur lopen weer terug bij de auto. We rijden verder richting Porto, een erg mooie route met de auto door een prachtig berg/ rotslandschap heen. Ook erg mooi is het uitzicht op de rode rotsen van Scandola NP, tegen het helderblauwe water. We parkeren de auto op de Col de la Croix, hier vandaan lopen we naar het zeer toeristische ‘vissersdorpje’ Girolata, dat niet per auto te bereiken is maar wel per (toeristen)boot. De wandeling loopt over leuke paadjes, eerst omlaag naar een strandje en vanaf daar weer een stukje omhoog en weer naar beneden naar het strand van Girolata. Gelukkig zijn delen beschut door wat boompjes en is er soms een briesje wind, want in de volle zon is het op deze wandeling flink zweten… In Girolata nemen we even de tijd om bij te komen van de hitte, we eten een hapje aan het strand, helaas met wel heel erg veel wespen. Het 1e deel van de route terug lopen we via een padje dat iets hoger over berg langs loopt en daarna de bergrug overgaat waardoor we Scandola niet langer zien liggen. Op de terugweg 2x een stukje omhoog, gelukkig lijkt het ietsje minder warm te zijn geworden dan eerder vandaag, in totaal is de wandeling 11,4 km en 600 hoogtemeters.Terug bij de P is nog een ijsje meer dan welkom, daarna rijden we het laatste stukje naar Porto, waar we overnachten in hotel Cala di Sole, prima gelegen op loopafstand van het centrum/ strand in een ruime kamer met leuk terrasje.

 

Dag 14              Woensdag 12 september 2018, Porto

We rijden een klein stukje naar het dorpje Ota, waar we de auto parkeren voor een wandeling door de Spelucakloof, vanaf de P loopt een bospaadje geleidelijk naar beneden toe. Over het water ligt een mooie Genueze brug om de Porto over te steken, even daarna steekt het wandelpad de weg over waar ook langs de weg ruimschoots voldoende parkeergelegenheid blijkt de zijn, helaas staat deze P niet op onze GPS. Vanaf hier begint pas de wandeling door de Spelucakloof heen, al snel komen we bij een 2e Genueze brug, daarna een leuk stukje langs het water met mooie uitzichten. Daarna gaat het pad weer geleidelijk omhoog, het 1e stuk met nog een paar mooie uitzichtpunten, maar daarna alleen een steigend bospad richting Evisa, waarbij we of hetzelfde pad weet terug kunnen of via een flinke omweg langs de weg moeten. We volgen nog een stukje de geplande wandeling, maar vinden de route wat tegenvallen, dus besluiten niet helemaal door te lopen tot aan de weg, maar wat eerder al weer terug te lopen. Achteraf hadden we beter de auto bij het begin van de kloof kunnen parkeren en een leuke korte wandeling door het echt mooie deel kunnen maken. Het laatste stukje van de wandeling van 11km en 600 hoogtemeters, lopen we parallel aan het wandelpad via de weg terug naar de parkeerplaats. In de middag maken we een leuke stadswandeling door Porto en bezoeken we de Genueze toren met een mooi uitzicht, helaas vandaag voor het eerst langs de kust met wel een geheel bewolkte lucht. We informeren voor een boottochtje naar Scandola NP/ duiken in de omgeving, uiteindelijk lijkt duiken voor de volgende ochtend mogelijk te zijn, benieuwd of het echt doorgaat…

 

Dag 15              Donderdag 13 september 2018, Porto

Vanaf het hotel lopen we in een kwartier naar de duikschool in de haven, de duik gaat inderdaad door, dus we mogen rustig aan de spullen voorbereiden. Met nog 4 andere duikers en 2 personen van de duikschool worden we in een rubberen speedboot naar de duiklocatie gebracht, een leuk stukje van 10 minuutjes over de golven in de motregen. Wij duiken mee met de instructeur en nog iemand anders van de duikschool, wel fijn aangezien de laatste duik al flink wat jaartjes geleden is… We beginnen op 5 meter diepte, met even herhalen van de basisoefeningen, gelukkig gaat dit prima, dus begint al snel de echte duik. Geleidelijk dalen we af tot maximaal 31 meter diepte, het is een leuke duik, met diverse plekken met mooi koraal, veel verschillende vissen/ grote groepen kleine visjes en 1 murene. Het voordeel van een instructeur is dat die ook goed de mooie plekjes kan aanwijzen met zaklamp. Na de duik lopen we terug naar het hotel, waar we even rustig de bui afwachten en daarna weer terug lopen naar het centrum. Na wat zoeken ivm boten die vol zitten/ niet vol genoeg zitten, boeken we uiteindelijk toch nog een boottochtje naar Scandola NP via Alpana (alpana.corsica), op een speedboot voor 12 passagiers. Gisteren gezocht naar een boottochtje zonder stop bij Girolata en met snorkelen, dit leek gisteren niet te kunnen, maar blijkbaar toch de moeite waard bij nog meer even goed te informeren wat er mogelijk is, want hier is dit standaard… Om 17.30 uur vertrekken we iets later dan dat wij bedacht hadden richting Scandola NP, we varen wel langs Girolata voor een korte fotostop, daarna stoppen we iets verder op in een baaitje voor een kwartiertje snorkelen (snorkels hebben ze mee)/ zwemmen, alleen na het duiken vanochtend is snorkelen hier natuurlijk lang zo mooi niet en zijn wij niet meer echt voorbereid hierop, dus blijven wij op de boot. We varen door naar Scandola NP met indrukwekkend hoge, bijzonder gevormde rotsformaties die torenhoog uit de zee vandaan komen, erg mooi om langs te varen. We waren nog een leuk wat smaller stukje in en liggen dan midden tussen de hoge rotsen, ook zien we een kwal, 2 berggeiten en een leeg nest van een zee arend en natuurlijk ook hier weer de Genueze torens. Na het ondergaan van de zon in de zee varen we terug naar de haven, een leuk boottripje, zeker de moeite waard.

 

Dag 16              Vrijdag 14 september 2018, Porte naar Ajaccio

Vandaag rijden we van Porte naar Ajaccio, vooral het eerste stuk net voorbij Porte, de Calanche de Piana, is indrukwekkend mooi. We parkeren de auto bij de ‘tete du chien’ een mooie rots die met veel fantasie wat weg heeft van een hondenkop. Vanaf hier wandelen we grotendeels naar beneden naar ‘chateau du fort’ een leuke wandeling langs mooi rotsformaties die eindigt bij een mooi uitzichtpunt over de zee. Via dezelfde weg lopen we weer terug naar de P, daarna lopen we een stukje over de weg heen, ook hier is het prachtig, de route is dan ook erg druk met toeristen/ bussen, die eigenlijk echt te breed/ lang zijn voor de smalle wegen hier. We lopen over de weg tot aan de grote P aan het einde van het gebied vanaf hier nemen we een paadje dat geleidelijk omhoog loopt en vanwaar we op een paar mooie uitzichtpunten komen na op grote rotsblokken te zijn geklommen. De laatste wandeling deze vakantie van 10km en 600 hoogtemeters met rotsen/ bergen/ zee en bos, geeft een goed beeld van de variatie hier op Corsica. Daarna rijden we door naar Ajaccio waar we overnachten in hotel Sun Beach een paar km buiten het stadscentrum van Ajaccio.

 

Dag 17              Zaterdag 15 september 2018, Ajaccio

De laatste dag op Corsica doen we het rustig aan, we moeten de auto toch nog vol tanken, dus heel lui rijden we met de auto naar een P in het stadscentrum en maken vanaf daar een stadswandeling door Ajaccio. Ook hier natuurlijk weer kerkjes, daarnaast heel veel aandacht voor Napoleon Bonaparte, we bezoeken de woning waar hij geboren is en lopen langs meerdere standbeelden die ten ere van Napoleon zijn neergezet. We eten nog een lekkere crêpe en daarna lopen we weer terug naar de P en rijden terug naar het hotel om de spullen weer in te pakken.

 

Dag 18              Zondag 16 september 2018, Ajaccio naar Nederland

De wekker weer op de ‘normale’ tijd, zondagochtend dus lekker rustig op de weg rijden we naar het vliegveld. De enorme rij voor de security doet denken aan Schiphol vorig jaar in de meivakantie, gelukkig zijn wij ruim op tijd, in tegenstelling tot heel veel fransen… De vlucht vertrekt weer netjes op tijd en na een rustige vlucht landen we weer op Schiphol.