Mexico Januari 2011 Fotoboek

 

Dag 1              Vrijdag 31 december 2010, Lelystad – Cancun (Mexico)

Net als vorig jaar rond deze tijd, vertrekken we ook dit jaar weer vanuit een wit Nederland richting de zon. Omdat je het met de NS maar nooit weet vertrekken we op tijd, we nemen de trein van 9.15, en komen keurig op tijd aan op Schiphol. De vlucht zou om 14.15 gaan, maar al snel staat onze vlucht vertraagd tot 14.45. We lopen rond, kopen wat leesvoer en lunchen bij de Mac, om 13.30 start het boarden volgens de borden, maar uiteindelijk is het na 15.00 uur als het vliegtuig uiteindelijk vertrekt. Om 24.00 uur Nederlandse tijd ‘vieren’ we oud en nieuw met een glaasje champagne in het vliegtuig, best gezellig voor een keer. Na ‘desinfectie’ van het vliegtuig met een paar speciale spuitbusjes (anders mag het vliegtuig hier niet landen) landen even na 18.00 uur Mexicaanse tijd, douane en bagage gaan erg vlot, op het vliegveld staat iemand van OAD met een envelop klaar, we moeten zelf naar Hertz lopen voor de huurauto. We hebben geluk, want mensen die net 2 minuten later kwamen binnen lopen die ook via OAD een auto gereserveerd hadden, wordt verteld dat alle auto’s verhuurd zijn. Dan wordt ons ook verteld dat de gereserveerde auto niet meer beschikbaar is, houdt het even spannend… Maar wij krijgen de laatste wel beschikbare auto, een mooie, snelle BWW 3, das nog eens een leuke upgrade als je voor het goedkoopste model reserveert en betaald. De auto wordt keurig nagelopen op alle krasjes en deukjes, we missen een reservewiel, dan maar hopen op geen lekke banden. Voor 19.00 uur rijden we van het vliegveld weg, in het donker want de zon gaat hier al vroeg onder. Het is 20 minuutjes rijden naar hotel Ramada Inn in Cancun, op de Tom Tom staat de kaart van Mexico, zonder zoeken rijden we naar het hotel. Het is een groot hotel, de lobby ziet er keurig luxe uit (luxer dan verwacht), de kamer is ruim maar verouderd, past prima bij de prijs van deze reis. We gaan een rondje maken om geld op te nemen en even de sfeer te proeven in Mexico op oudejaarsavond. We blijken in een gezellige wijk te zitten, vol winkeltjes, restaurantjes ed, meeste zijn gewoon geopend. Dan zien we op een plein veel licht branden en gaan we hier een kijkje nemen, het is er erg gezellig met allerlei kraampjes voor eten (wij halen een marquesita, een soort pannenkoekje met nutella en beetjes kaas op de top, maar na het oprollen wordt deze pannenkoek hard en knapperig) en allerlei andere spulletjes. Nog een pleintje verderop zien we nog veel meer lichtjes, hier blijkt het ook nog veel gezelliger te zijn. Er hangt/staat prachtige (verlichte) versiering, er staan 2 levende ‘kerststalletjes’ en er staan grote podia met verschillende optredens. Erg gezellige muziek en een leuke ontspannen sfeer, de Mexicanen weten hoe je buiten een gezellig feestje kunt vieren, het is een gezellige oudejaarsavond!

 

Dag 2              Zaterdag 1 januari 2011, Cancun naar Merida

Om 7.00 zijn we weer wakker (das het voordeel van het tijdsverschil…), nog even langs de supermarkt die naast het hotel zit (deze was gisteravond ook nog tot laat open en nu op nieuwjaarsdag ook al weer zo vroeg), voor wat drinken en het ontbijt en dan op weg naar Chitzen Itza. Het is prachtig weer, rond de 30 graden en een heerlijk zonnetje zo mag het van ons wel 2 weken blijven, heerlijk. We rijden via de tolweg (€ 13, best een hoop geld), dit rijdt wel lekker vlot, we maken een uitstapje naar het plaatsje Valladolid, een gemoedelijk stadje met een mooie kerk waar een dienst gaande is en een klein parkje. We lopen een kort rondje en rijden dan binnendoor verder naar Chitzen Itza, onderweg komen we door wat kleine dorpjes. De auto rijdt heerlijk, handig dat die ook erg vlot kan optrekken. De omgeving is groen, maar wat saai vinden wij, je ziet hoge bosjes/ bomen en af en toe een verdwaalde palmboom. Rond 10.30 komen we aan in Chitzen Itza, normaal is dit ‘te laat’ (de tijd dat alle toeristenbussen ook aankomen), maar het is duidelijk nieuwjaarsdag want de drukte valt ons erg mee. Het lukt ons zelfs nog ‘el Castillo’, de meest bekende pyramide die op veel foto’s staat, zonder mensen op de foto te zetten. We lopen 3 uurtjes rond in dit indrukwekkende mayacomplex, bij de meeste opgravingen staan borden met wat de functie van het gebouw ooit geweest is en wat verschillende afbeeldingen/ beelden betekenen, interessant om zo een idee te krijgen hoe het hier was tussen de 9e en 14e eeuw. Op verschillende gebouwen zijn mooie afbeeldingen, zoals goden, jaguars, roofvogels en doodshoofden, goed bewaard gebleven. In de loop van de middag wordt het langzaam drukker, je ziet ook steeds meer souvenir verkopers hun spulletjes uitpakken, perfect om deze plek op nieuwjaarsdag te bezoek! Er lopen veel grote leguanen rond, die vaak heerlijk op de rotsen aan het zonnebaden zijn, prachtige beesten. Daarna rijden we door naar Merida, waar we 2 overnachtingen hebben in hotel Mission Panamerica Merida. We denken het juiste adres in de Tom Tom te hebben gezet, maar die blijkt het stratensysteem niet goed te begrijpen.

Gelukkig is het stratensysteem hier heel logisch alle even straatnummers lopen horizontaal alle oneven verticaal, wel is alles eenrichtingsverkeer. Na een ommetje vinden we gelukkig redelijk makkelijk het hotel, wel een handig systeem om alle straten zo te nummeren. De ingang van het hotel ziet er super deluxe uit, met kroonluchters en een mooie fontein, de kamer is ook hier gedateerd, maar verder prima. Handig is dat ook dit hotel weer internetverbinding heeft, das wel handig als je een klein laptopje mee hebt. We gaan een rondje lopen om Merida te verkennen, we komen langs een paar mooie oude gebouwen, het gezelligste is het rondom het Plaza Grande, ook hier een prachtig versierd stadspark (met internetverbinding midden in het park). We eten vanavond op zijn ‘Mexicaans’, lekker wat verschillende hapjes (oa soort tortilla van maisdeeg met varkensvlees en groenten), bij de diverse kraampjes en een verse vruchtenshake/ vruchtensap en vruchtensalade toe.

 

Dag 3              Zondag 2 januari 2011, Merida

Weer een lekker ontbijtje bij de supermarkt vandaag, in de reisbeschrijving staat vandaag een bezoek aan Celestun NP gepland. Echter dit park is vooral mooi vanwege de flamingo’s die daar vanaf maart weer zullen zijn, dus besluiten we hier niet heen te gaan. We rijden vandaag vast naar Uxmal, een andere archeologische Maya site. In de buurt van Uxmal wordt het landschap langzaam wat heuvelachtiger en iets afwisselender. Het leuke van Uxmal vinden wij dat je hier een aantal van de gebouwen ook op/ in mag gaan, ook geeft het heuvelachtige groene landschap mooie uitzichten! Op de site weer veel leguanen, diverse mooie vogeltjes en we zien nog net 1 slang tussen de rotsen wegglippen. Ook hier staan bij de meeste gebouwen weer beschrijvingen, mooi zijn ook 2 maskers van de zonnegod, die onder een rieten hut opgesteld staan. Na Uxmal rijden we richting de grotten van Loltun, de omgeving wordt hier mooier, met soms palmbomen en andere exotischere plantages. We komen hier om 12.45 aan, de rondleiding van 12.30 is net weg, en ondanks de enorme drukte gaat de volgende rondleiding pas om 14.00 uur. We lopen richting het ‘restaurant’, er staat een groot bord, maar een restaurant zit hier niet. Dan maar een sinaasappel en een zakje voorgepelde mandarijntjes, die lokalen langs het wandelpad verkopen, lekker en veel meer is hier ook niet te koop. Even voor 14.00 is het nog veel drukker geworden, allemaal Mexicanen, die nog vrij hebben of zo wegens kerst denken we. Nu krijgen we een ‘privérondleiding aangeboden, hij wil met ons net voor de meute uitlopen, natuurlijk voor de juiste prijs. We besluiten gewoon met de Spaanse groep mee te gaan, deze gids zit wel gewoon bij de prijs in, privérondleiding was leuk geweest maar dan echt voor de groep uit en niet op deze manier. We vinden de grot erg de moeite waard, hij is best groot en er zijn mooi gevormde kalksteenformaties in verschillende kleuren die mooi verlicht zijn. De rondleiding duurt ruim een uur, over ongeveer 2 km, we komen weer uit bij het ‘restaurant’. Het wordt hoogste tijd om terug te rijden, want het is nog bijna 2 uur terug rijden en de zon gaat hier al om 17.30 onder en rijden in het donker doen we liever niet. We zijn rond 17.00 uur weer terug bij het hotel en lopen weer naar het grote plein toe. Deze avond is het op het plein nog gezelliger dan gisteren, bij de kraampjes zijn nu ook tafel en stoeltjes neergezet, er wordt gedanst op leuke muziek en op een andere plek staat een live band te spelen. Vanavond eten we weer bij de verschillende kraampjes (taco’s, maïs, bananenchips, en een hotdog weer met een lekkere verse aardbeienshake).

 

Dag 4              Maandag 3 januari 2011, Merida naar Campeche

Vanochtend ook even langs de bakker, maar de meeste broodjes vinden wij erg droog, yoghurtdrankjes etc. smaken wel prima. Voor 8.00 uur vertrekken we richting Campeche, we hebben gisteren Uxmal al bezocht, dus hebben we vandaag wat extra tijd, we besluiten om naar de ruïnes van Edzna, in de buurt van Campeche te rijden. De weg richting Campeche zou een tolweg moeten zijn, maar wij komen geen tolpoorten tegen, misschien doordat we het eerste stuk binnendoor gereden hebben (borden volgen is soms lastig…), dat scheelt in ieder geval weer. Het rijdt lekker vlot door, met gezellige muziek op de achtergrond (leuke Mexicaanse radiozender met veel bekende nummers uit de jaren tachtig). Ook de ruïnes van Edzna staan weer duidelijk aangegeven, dus rijden we hier makkelijk heen (handig, want de Tom Tom kent Mexico toch niet zo heel goed…). Het laatste stuk rijden we door een aantal leuke kleine dorpjes heen, met oa palm, papaya en sinaasappelbomen. De ruïnes van Edzna liggen mooi verscholen in een oerwoudachtige omgeving, het eerst stuk naar de ruïnes toe is net een leuke boswandeling. De grote acropolis, met daarop een tempel is het meest indrukwekkend, ook staan er twee mooi bewaard gebleven afbeeldingen van de zonnegod. Ook hier mag je een aantal van de ruïnes opklimmen, ook de palmen en andere bomen die bij/ soms op de ruïnes groeien en de mooie vogeltjes en leguanen, maken deze plaats erg de moeite waard. We lopen nog een stukje door het bos heen en komen dan nog bij een tempel die nog helemaal overwoekerd is met planten/ bomen, dit heeft ook wel wat. Daarna rijden we door naar Campeche, onderweg gaat er opeens een waarschuwingslampje branden, dat belooft niet veel goeds… We denken de banden (handig zonder reserveband…), maar deze lijken goed, zien ook geen andere gekke dingen, dus rijden we weer verder. In Campeche missen wij ergens iets, want de afslag in de routebeschrijving hebben wij echt niet gezien. We nemen 1 verkeerde afslag en daarna vinden we (met wat geluk) toch in 1 keer het hotel door de goede kant op richting de kust te rijden. Het hotel ligt aan de zee en heeft dan ook een mooi uitzicht. We rijden in Campeche voor de zekerheid nog maar even langs een bandenzaak om de banden te laten checken. Ze pompen alle banden op en zeggen dat alles prima is, helaas is ons Spaans niet zo goed en hebben we geen idee tot hoeveel onze banden nu zijn opgepompt. Het lampje blijft gewoon branden, misschien resetten, maar hoe we hebben geen idee. Morgen nog maar een keer ergens stoppen om voor de zekerheid nog even te controleren.

 

Dag 5              Dinsdag 4 januari 2011, Campeche naar Palenque

Om 7.00 uur is de supermarkt in Campeche nog dicht, gelukkig is het bakkertje wel open en halen we daar wat lekkere broodjes (donuts, muffins…). Daarna gaan we richting Palenque rijden, de banden lijken gelukkig nog allemaal vol te zijn. Het eerste stukje kunnen we de tolweg ontwijken door een mooie route te nemen langs de kust, scheelt tol en rijdt nog mooier ook. Onderweg leuke haventjes, pelikanen en andere watervogels, bij Champoton laten we voor de zekerheid de bandenspanning nog een keer controleren, deze is prima, dat rijdt toch prettiger! In 5 uur rijden we naar Palenque, het landschap wordt steeds mooier de heuvels worden nu hogere bergjes. In Palenque overnachten we 2 nachten in Palenque Plaza, een nette kamer en een prachtig mooie binnentuin met zwembad en een aantal toekans en papegaaien. Aangezien het nog vroeg is besluiten we vandaag nog een bezoekje te brengen aan de Mizul Ha watervallen, minder bekend dan 2 andere watervallen in de buurt maar hier schijnen ook aapjes te zitten en das altijd leuk! De route naar de waterval is in ieder geval erg mooi en afwisselend en maakt het uitstapje al geslaagd. Ook deze minder toeristische waterval staat goed met een bord bij de afslag aangegeven, de laatste paar honderd meter gaan over een slechtere gravel weg. Bij de ingang betalen we €1 entree en lopen we het bos in, het blijkt een mooie groene plek te zijn, met diverse picknicktafels die ook op deze doordeweekse dag goed gebruikt worden door Mexicanen voor een familie uitje. Er loopt een mooi wandelpad, langs het water door de prachtige bosachtige omgeving. De eerste mini waterval is al leuk, maar later nog een paar grotere mooie watervallen, erg de moeite waard. Daar zien we ook een staalkabel hangen, waar wat jongens met een gordel ed bijstaan, dat ziet er wel erg leuk uit! We vragen wat het kost, het blijkt maar €2,50 te kosten om in een gordel aan de staalkabel (zip line) over het water, voor de watervallen langs heen te ‘tokkelen’. Das natuurlijk wel erg leuk om te doen, Sylvia maakt 2x een ritje, Casper 1x, het gaat erg snel, zoveel lol hadden we hier niet verwacht. Als we terug richting de auto lopen ziet Casper opeens wat zwarts in een boom bewegen, dat blijken de aapjes te zijn, waarvoor we hier eigenlijk gekomen waren! 2 volwassen aapjes en een kleintje geven een prachtige show voor ons, en ondertussen ook andere toeristen, het zijn schattige, leuke fotomodelletjes deze aapjes. Na de apenshow lopen we terug naar de auto, dit was een bovenverwachting leuk bezoekje van deze watervallen. In een halfuurtje rijden we weer terug naar het hotel. ’s Avonds eet Casper een pizza en eet Sylvia een burrito met kip, champignons en kaas en 2 mini taco’s, met een ijsje toe.

 

Dag 6              Woensdag 5 januari 2011, Palenque

Op 5 minuten lopen zitten een hele grote supermarkt, voldoende keuze dus weer voor een uitgebreid ontbijtje. Daarna rijden we in 10 minuutjes naar Palenque toe, hier komen we om 9.00 uur aan. De parkeerplaatsen staan al vol en wij mogen als eerste kiezen om dubbel te parkeren of ergens langs de weg te gaan staan, dan maar dubbel parkeren, de auto die we ‘inparkeren’ hoeft echt niet voor 18.00 uur weg wordt ons gegarandeerd, maar hopen dan dit echt zo is.

Ook hier is het eerste stuk oerwoudachtig, daarna zie je direct de mooiste en indrukwekkendste tempels liggen, waaronder het grote paleis. Ook hier mag je de meeste tempels opklimmen, op een aantal heb je ook een prachtig uitzicht op de bergachtige omgeving, erg mooi. Hier ligt ook de tempel der inscripties, maar deze vinden wij wat tegen vallen, je moet el heel veel moeite doen om hier wat te zien. Andere tempels hebben wel mooi bewaard gebleven afbeeldingen in de rotsen. De mooiste en grootste tempel zijn goed gerestaureerd, andere tempel complexen zijn niet gerestaureerd en nog overwoekerd met bomen en planten, ook dit heeft zijn charme. Bij deze complexen loop je door een mooie oerwoudachtige omgeving. We maken ook zelf nog een korte ‘jungletour’ door een stuk waar geen tempels zijn maar wel verschillende bospaadjes lopen, erg leuk om hier op de verschillende dichtbegroeide paadjes even rond te dwalen. We horen volop brulapen herrie maken, we hopen ook nog aapjes te zien hier, maar helaas vandaag niet. Bij de uitgang halen we 2 bekers met verse vruchten (ananas en watermeloen), erg lekker. Het blijkt dat nu alle auto’s dubbel geparkeerd zijn, ook onze auto staat nu ingesloten, gelukkig door een busje van een excursiebedrijf, waarvan de bestuurder in de buurt is. Na wat steken (busje geeft niet al te veel ruimte…) rijden we door naar de watervallen van Misol Ha, een klein half uurtje rijden, deze waterval is bekender en ook wat drukker dan waar we gisteren waren. De 30 meter hoge waterval is zeker indrukwekkend om te zien, leuk is ook dat je achter de grote waterval door kunt lopen, naast de grote waterval, nog een aantal kleinere leuke watervalletjes. We drinken wat op een terrasje aan de waterval, we bestellen een medium ‘iets’ met vruchten voor €1,50, dit blijkt een liter kan met meloen/ ananassap te zijn, een beetje veel maar wel erg lekker. We rijden nog even een rondje in het stadscentrum en rijden dan weer terug naar het hotel, even een paar uurtjes nog op een strandstoel aan het zwembad zitten. Het is hier rustig dus genieten van het vogelgezang en de mooie vogeltjes die af en toe voor bij vliegen, onder het tikken van het reisverslag. ’s Avonds eten we een hapje in het restaurant bij het hotel, spaghetti bolognese en peppersteak met gepofte aardappel.

 

Dag 7              Donderdag 6 januari 2011, Palenque naar Chetumal

Om 8.00 uur rijden we richting Chetumal, het eerste stuk is gelijk aan de heenweg, daarna rijden we weer terug richting de kust. De omgeving blijft wat heuvelachtig, met regelmatig palmen ed. De bedoeling was om onderweg de opgravingen bij Becal te bezoeken, maar dit lijkt de enige site te zijn die niet duidelijk met borden aangegeven staat, hier rijden we dus voorbij. Wat verderop ligt Kohunlich deze leek ons net zo mooi dus besluiten we hier heen te rijden.

Ook Kohunlich vinden wij zeker de moeite waard, ook deze site ligt heel mooi verscholen in een jungleachtige omgeving vol met palmbomen en andere tropische planten en niet zo heel erg toeristisch. Wat betreft tempels ed iets minder uitgebreid dan andere sites, maar qua ligging en omgeving prachtig, met een mooi uitzichtpunt over de groene omgeving. We zien hier een aantal keer mooie toekans voorbij vliegen, helaas veel te ver weg voor een foto. Daarna rijden we verder richting Chetumal, daar kijken we gelukkig goed op de kaart, want de routebeschrijving is niet duidelijk en vinden we weer redelijk makkelijk het hotel Caribean …, een minder luxe lobby een nette kamer. We lopen een rondje, eerst lopen we langs de zee, langs een standbeeld en 2 kanonnen. Daarna komen we op een groot plein uit, ook hier lijkt het weer gezellig te gaan worden, met een podium, veel klapstoeltjes en 2 tribunes. We gaan langs de kant zitten om te kijken hoe het steeds drukker en drukker wordt, dit evenement is gericht op kinderen (en de rest van de familie), lopend en met bussen komen steeds meer mensen toegestroomd. Ze blijken hier erg op hygiëne, want hier zien we een auto rondrijden die een soort desinfectiewalm lijkt rond te sproeien door alle straten, ter voorkoming vaan een nieuwe Mexicaanse griep uitbraak misschien? Gezellige Mexicaanse (kinder?)muziek en een podium vol met een soort clowns, geven een gezellige sfeer, we kijken een uurtje en gaan dan een hapje eten, kijken of er nog iets open is. Veel winkels zijn gesloten, maar Sergios’s pizzeria is gewoon geopend, dus rara wat wij vanavond eten.

 

Dag 8              Vrijdag 7 januari 2011, Chetumal naar Cancun

Alweer de laatste dag in ‘onze’ BMW, vandaag rijden we weer terug naar Cancun, onderweg bezoeken we nog de tempels van Tulum, de enige Maya site die aan de kust gelegen is. Wat betreft de overblijfselen is deze site niet zo heel indrukwekkend, maar de ligging aan de zee en de tropische palmbomen en andere begroeiing maken de site ondanks het feit dat het hier belachelijk toeristisch is, toch zeker de moeite waard. Net als de rest van de week, is het ook vandaag weer heerlijk weer, nog geen spatje regen gezien, hopelijk houden we dit nog een weekje. Ook hier weer veel leguanen, die soms prachtig ‘poseren’ in de zon voor een foto. Vanaf Tulum richting Playa del Carmen en Cancun zien we heel veel luxe en grote 5 sterren hotelcomplexen, onvoorstelbaar de een met een nog luxere en opvallendere ingang dan de andere. In Cancun nemen we de afslag hotelzone en langs het water nog ruim 20 km vol met hotels. Zoveel (luxe) hotels hebben we nog nooit ergens zo dicht op elkaar gezien, wat een verschrikkelijk toeristisch gebeuren hier… De laatste week hebben we all inclusieve geboekt in hotel dos playas, op km 6 van de hotelzone. We komen om 14.30 bij het hotel aan, kunnen nog niet op de kamer maar mogen wel een hapje lunchen. Een half uurtje later mogen we wel op de kamer, een kamer ergens in een hoekje achteraf, maar goed de airco en tv werken en de kamer ziet er verder redelijk uit. We pakken de spullen uit de auto en rijden de auto naar Hertz in het centrum van de hotelzone, de auto wordt grondig geïnspecteerd en goedgekeurd en wij gaan terug lopen. We lopen eerst een rondje door het stadcentrum, we krijgen hier een beetje het idee al een keer in Las Vegas of zo te zijn geweest. Er is een hardrock café, cocobongo disco en heel veel dure merk winkels, prijzen zijn meestal in US dollars en de hele sfeer doet Amerikaans aan (al zijn we nog nooit in Amerika geweest…, Mexicaans is de sfeer in ieder geval niet hier). We zijn benieuwd of we ons hier een week kunnen vermaken. Het is 2,5 km lopen terug naar het hotel, langs de boulevard en de golfvelden, de palmbomen en leguanen maken het een leuke wandeling. Het buffet voor het avondeten vindt Sylvia best lekker, Casper vindt er weinig lekkers tussen zitten, het restaurant gaat pas na 19.00 uur open, en is te klein voor het aantal gasten, dus het is in de rij staan voor binnenkomst om een tafeltje te bemachtigen of geduldig wachten tot er een tafeltje vrijkomt.

 

Dag 9              Zaterdag 8 januari 2011, Cancun

Het ontbijtbuffet heeft voldoende keuze, vers fruit, verschillende broodjes, wentelteefjes, verschillende eieren, yoghurt en nog veel meer, voor het ontbijt lijkt het restaurant precies groot genoeg te zijn. Na het ontbijt nemen we de bus naar het stadscentrum van Cancun (ongeveer 7 km), hier gaan we even langs de Mac voor gratis internet (internet is belachelijk duur in het hotel op te weinig verouderde computers). We lopen een rondje door het ‘centrum’ van Cancun, dit blijkt niet veel voor te stellen. Het plein waar wij oudejaarsavond waren wordt nu alle versiering afgebroken en van de gezelligheid die avond is weinig meer te zien. Niet echt een leuk stadscentrum om gezellig te winkelen/ dingen te zien. We lopen een stukje terug richting de hotelzone en nemen dan de bus naar het centrum in de hotelzone. Hier lopen we nog een rondje door een paar grote toeristische winkelcentra, ook niets voor ons al die dure winkels, maar leuk voor een rondje. Daarna nemen we de bus terug en zijn we net op tijd terug voor nog een hapje van de lunch. Het is wel bijzonder, we hebben een week langs op verschillende plekken/ straattentjes gegeten en nergens last van gehad en sinds we in dit hotel zitten hebben we allebei flink onrustige darmen, maar hopen dat dit niet de hele week zo blijft.

 

Dag 10              Zondag 9 januari 2011, Cancun

Ook vandaag weer prachtig weer (rond de 30 graden), het waait hier wel flink, maar das wel lekker voor een beetje verkoeling. We informeren om te gaan duiken, maar doordat er veel wind staat is dit vandaag en de komende 2 dagen in ieder geval niet mogelijk. Wel kunnen we gaan duiken in grotten zo’n anderhalf uur rijden hiervandaan, maar dit vinden we veel te duur en het lijkt ons ook minder mooi dan in de zee tussen koraal, vissen ed. We boeken voor deze vandaag de ‘jungletour’, geen idee waarom deze naam want het heeft niets met een tour in de jungle te maken. Met een klein speedbootje, waar je met zijn tweeën in mag en dus zelf mag besturen, maak je een tochtje over zee richting een lagune met mangrovebomen. Normaal zit hier ook snorkelen bij, maar ook dit mag vandaag niet doordat er teveel wind staat. We maken de trip van 2 uur met 3 bootjes, incl het bootje van de gids, de gids is al een jaartje ouder en heeft helaas wat moeite om de gashendel op fullspeed te zetten, we worden door verschillende groepen ingehaald. Maar door wat extra rondjes te varen, kunnen we er toch nog een leuke trip van maken en zelf wel regelmatig op volle snelheid varen. Het stuk over zee is door de golven hobbelig en nat, maar wel leuk, door de lagune is het water wat rustiger en is het leuk snelle bochtjes te maken. Onderweg zien we een paar pelikanen en een paar andere vogeltjes, het laatste stukje is nog even spannend, want als we het bootje in zijn achteruit willen zetten, gebeurt er iets vreemds met de motor. De motor hangt ineens veel hoger waardoor het bootje helemaal achterover hangt en alleen nog maar langzaam vaart. Gelukkig kiepert het bootje niet verder naar achteren en rustig aan varen we het laatste stukje naar de pier toe. Het was een leuk tripje! De rest van de dag doen we het rustig aan, Sylvia probeert verschillende cocktails, helaas zijn ze hier niet van de cocktails met fruit erin, maar als je zelf wat fruit (van het buffet) aanlevert, willen ze hier (soms met wat moeite) nog wel iets lekkers van maken. Ook hier is het niet makkelijk een lekkere cocktail zonder alcohol te krijgen. Voor morgen boeken we een trip naar natuurpark Aktun Chen.

 

Dag 11              Maandag 10 januari 2011, Cancun naar Aktun Chen

We moeten op tijd opstaan, na een snel ontbijt staan we om 7.20 klaar voor vertrek, we worden even voor 7.30 opgehaald door een minibusje, dan begint het toeristische gebeuren…. We worden even verderop in het centrum van de hotelzone gedropt, hier moeten we in de grootste toeristenshop verzamelen bij borden waarna we in grote bussen ingeladen worden, rond 8.15 kunnen we dan eindelijk echt vertrekken. Het blijkt dat we onderweg toch ook nog wat mensen moeten ophalen en iedereen in de bus moet dan weer naar 4 verschillende locaties toe. Het zal het meest verdienen, maar kost wel veel extra tijd, wij zijn de enige in de bus die naar Aktun Chen gaan, gelukkig ligt deze locatie als eerste op de route en mogen wij om 10.15 (zelf met de auto was dit nog geen anderhalf uur rijden geweest) als eerste de bus uit. De bus stopt langs de hoofdweg en hier staat een busje van het park klaar om ons de laatste 4 km over een hobbelige weg binnendoor naar de ingang van het park te brengen. We rijden door het bos heen, de ligging van het park is in ieder geval erg mooi. Gelukkig is dit park ook niet zo belachelijk toeristisch, er is hier nog 1 familie met 12 Amerikanen, met deze groep samen doen we alle activiteiten. We beginnen direct met het leukste onderdeel namelijk het ‘canyoing’, tussen de bomen is hier een parcours van 1 km aan ziplines aangelegd en 2 loopbruggen. Ook hier alles erg hygiënisch met weggooi hoofdkapjes onder de helmen en plastic handschoentjes onder de leren. De eerste zipline gaan we ‘gewoon’ over, hier staat een fotograaf om foto’s te maken, zelf foto’s maken mag niet, voor de veiligheid, zeggen ze…. Het was ook lastig geweest om zelf leuke foto’s te maken want hiervoor moet je eigenlijk beneden staan. De gidsen die mee gaan hebben zelf ook duidelijk plezier en laten zien wat er allemaal mogelijk is op de ziplines en hoe je sneller kunt gaan, erg leuk! Ook bij de 3e zipline staat de fotograaf, hier proberen we onderste boven aan de zipline te gaan hangen, dit lukt redelijk. Maar pas bij de laatste ziplines hebben we voldoende kunnen oefenen om echt helemaal onderste boven met handen los over de zipline heen te gaan, erg leuk, helaas staat hier geen fotograaf meer om dit op foto vast te leggen. Ook mogen we 1 zipline samen doen, erg leuk gaat nog sneller, en worden we op 1 van de ziplines vooraf rondgedraaid, zodat je onderweg terugdraait, erg veel fun! Ook de 2 loopbruggen zijn wiebelig en daardoor leuk om overheen te lopen/ springen. De ziplines en loopbruggen zijn aangelegd tussen kauwgombomen, deze zijn gelukkig erg stevig, want ze krijgen flink wat te voortduren hier. We lopen terug richting de receptie, waar een aantal hokken staan met daarin slangen en een mooie wilde kat. Ook wordt een van de slangen uit de hokken gehaald, natuurlijk om vast te houden voor de foto. Daarna gaan we naar een grot toe, vlakbij de ingang zit een groep ‘fruitbats’ (vleermuizen), erg leuk om deze zo mooi in een groep in hun hol te zien. Daarna lopen we door de rest van de grot, ook deze grot vinden we zeker de moeite waard, met bijzondere vormen en kleuren en alles weer mooi verlicht. Na ongeveer drie kwartier, komen we bij een ondergrondse cenote, hier staat de grot gedeeltelijk onder water en vormt een prachtig onderwater meertje, erg mooi. We gaan terug naar de receptie waar we de foto’s van het canyoing bekijken, deze zijn erg leuk geworden. Voor 21 dollar zetten ze deze op een cd, samen met nog wat foto’s van oa de grot/ ondergrondse cenote, we vinden de foto’s leuk genoeg om een cd te kopen. Daarna is het tijd voor de lunch, richting het restaurant zien we heel veel hertjes, in dit park lopen ongeveer 150 van deze hertjes rond, na wat foto’s eten we lekkere taco’s met kip. Bij het restaurant nog 2 kooien met prachtige toekans en er staan boomstronken waar verschillende papegaaien op zitten. Vanaf het restaurant lopen we eerst langs de varkentjes en dan langs de aapjes, ook deze aapjes geven weer een prachtige show en we vragen ons af wie nu wie aan het bekijken is? Helaas niet zoveel tijd bij de aapjes want we moeten de auto in naar een 2e ondergrondse cenote waarin we kunnen snorkelen, op de snorkel gaat keurig een nieuw mondstukje. Sylvia gaat het water in om te snorkelen, Casper maakt de foto’s, het water is zo’n 24 graden, even fris maar eenmaal in het water goed te doen. De ondergrondse cenote is bijzonder om doorheen te snorkelen, het is net zo mooi als de grot waar we eerder doorheen liepen alleen nu gedeeltelijk onder water.

Extra leuk is ook dat hier verschillende vissen (oa baarsachtige vissen) rond zwemmen en dat je door een wat smallere gang heen kan snorkelen. Daarna nog een klein uurtje hangen/ schommelen in de hangmatten en hier zien we ook nog een soort van wasbeertjes door het bos lopen. Om 16.15 rijden we richting de receptie, hier krijgen we de foto cd (inclusief foto met slang, valt mee want hier hadden we niet extra voor betaald) en worden we in het minibusje naar Xel-Ha gereden, hier is het grootste gedeelte van de groep naar toe, dus hier staat de bus te wachten. Xel-ha is een groot ‘natuurlijk’ aquarium waar je tussen tropische vissen kunt zwemmen/ snorkelen. Dit leek ons ook wel leuk maar als we zien hoeveel grote toeristenbussen hier staan, denken we dat je meer tussen toeristen dan tussen visjes aan het zwemmen bent, dus das niets voor ons. We zouden om 17.00 uur vertrekken, maar natuurlijk komen de laatste mensen pas om 17.30. Dan moeten we ook nog een stuk file rijden om een groep mensen op te halen/ af te zetten rond Playa del Carmen, schiet lekker op…. Gelukkig gaat het laatste gedeelte een stuk vlotter dan de heenweg geen overstap, de bus stopt gewoon langs de weg ipv alle hotelterreinen echt op de rijden, hierdoor zijn we toch nog om 20.00 uur terug in het hotel. Aktun Chen is zeer zeker de moeite waard, maar het toeristische gebeuren en de lange reistijd (6,5 uur reizen/wachten en 6 uur voor de daadwerkelijke excursie), zijn toch echt minder en maken nog een excursie boeken niet erg aantrekkelijk.

 

Dag 12              Dinsdag 11 januari 2011, Cancun naar Isla Mujeres

Voor de deur van het hotel gaat een soort van ferry 1x per uur naar Isla Mujeres een eilandje wat een klein half uurtje varen is. Het is een populaire bestemming en niet al te duur, dus besluiten wij vandaag ook maar een stukje te gaan varen. Tickets kopen is nog even leuk, want er blijkt nog een 2e concurrerende ferry te gaan, die ook graag kaartjes wil verkopen. (En beide verkopers beweren van elkaar dat de andere partij nog extra havenbelasting bij vertrek vraagt en zij zelf niet, wie heeft er dan gelijk…?) Aangezien de kaartjes iets duurder zijn en de boot er minder mooi uitziet, kopen we gewoon de tickets bij de gele ferry die het meest adverteert. Het is een leuk stukje varen, natuurlijk onderweg vermaak met live muziek door 2 zangers met gitaar en natuurlijk worden ook hier foto’s gemaakt. Vanaf de haven lopen we wat rond op het eiland (het eiland is 8 km lang en max 800 meter breed), de meeste toeristen hier nemen een golfkarretje om in rond te rijden, een gek gezicht zoveel jongeren in een golfkarretje. 3 uur later nemen we de ferry weer terug, het is ondertussen bewolkt en de toegenomen wind maakt dat ze zee wat onrustig is, het blijft wel droog dus we kunnen wel gewoon lekker buiten zitten. Vanaf het hotel maken we nog een tripje met de bus naar het echte winkelcentrum van Cancun, Plaza Americanas, dit ligt net buiten het echte stadscentrum van Cancun, nu snappen we waarom er verder weinig leuke winkeltjes zitten, die zitten allemaal in dit massaal grote shoppingcentre, waar het wel gezellig winkelen is.

 

Dag 13              Woensdag 12 en Donderdag 13 januari 2011, Cancun

Het is deze 2 dagen bewolkt, regenachtig en ‘koud’ (ong 20 graden) met heel veel wind, het heerlijke zonnetje van de rest van de vakantie lijkt heel ver weg, helaas. We hebben de dingen die we graag willen doen en zien gelukkig allemaal gedaan, met prachtig weer. Behalve helaas het duiken, ook deze vakantie lukt dit helaas weer niet door het weer, das wel jammer. Gelukkig zijn er 2 leuke Engels talige tv zenders en hebben we nog voldoende leesvoer mee, om ons deze 2 dagen te vermaken. Ook maken we nog een keer een ritje naar Plaza Americana, leuk om hier nog even rond te kijken en ze blijken hier ook vruchten met chocoladefondue te kennen, lekker.

 

Dag 15              Vrijdag 14 en Zaterdag 15 januari 2011, Cancun naar Nederland

Ook vandaag weer bewolkt, soms wat regen en heel veel wind, met af en toe een straaltje zon, ach dat maakt het minder erg om vandaag weer terug naar huis te gaan. Ook vandaag doen we weinig, om 12.00 uur moeten we van de kamer af, we mogen nog wel de all inclusive gebruiken, voor de lunch en wat te drinken. Om 16.45 worden we door een minibusje opgehaald (een privé transfer) en naar het vliegveld toegebracht. De vlucht vertrekt keurig op tijd om 20.30, in iets minder dan 9 uur vliegen we weer terug naar Nederland. Na landing even voor 12.30 nog 20 minuten taxiën naar de luchthaven, daarna gaat alles heel vlot en hebben we de trein van 13.10 naar Lelystad, gelukkig is de sneeuw hier eindelijk helemaal weg.