Huizen
 


Schoener 1803 Lelystad

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

November 2007   -   Heden 

De eerste maanden na terugkomst in Nederland verblijven we weer bij Sylvia haar ouders en gaan we op zoek naar weer een eigen huisje. In eerste instantie zoeken we in Almere een 2 onder 1 kap woning, maar binnen ons budget kunnen we niet vinden wat we willen. We besluiten de zoektocht uit te breiden naar woningen in Zeewolde, helaas zijn de woningen hier nog duurder dan in Almere. Dan zoeken we verder in Lelystad waar we een vrijstaande woning te koop zien staan, dit lijkt ons wel wat. De woning waar we eerst kijken, wordt het niet, maar er staat in hetzelfde rijtje nog een leuke woning te koop. We twijfelen nog even over of de huiskamer wel leuk in te richten is en als we hierover uit zijn, besluiten we redelijk snel een bod op deze woning te doen. De onderhandelingen verlopen goed en enkele dagen later hebben we weer een eigen woning, dit keer in Lelystad! De woning ligt voor ons gunstig, in 5 minuten op de dijk/ bij de snelweg richting Almere en maar 10 minuutjes fietsen naar het centrum/ centraal station (hier komen we pas achter als de woning al gekocht is, is wel erg handig!).

Slaapkamers
De woning staat al leeg, dus kunnen we er al snel in, 10 november 2007 krijgen we de sleutel en beginnen we met verbouwen. Ook deze woning willen we uiteindelijk helemaal gaan verbouwen, maar dit keer zullen we dit stapje voor stapje gaan doen. We beginnen met de slaapkamer en de keuken en het schilderen van de huiskamer. De slaapkamer heeft Sylvia een leuk idee met de hoge muur in de kamer, het blijkt enorm veel werk te zijn maar het eindresultaat mag er dan ook zeker wezen, leuke mozaïk vakjes en een mooie plek om de tv op te hangen. Ook het bed zijn we even mee bezig, want dit bouwen we zelf, het resultaat is mooi en vooral enorm stevig! Ook de houten plafond balken werken we netjes af, alles wordt geschilderd en ten slotte 2 muren behangen, het eind resultaat een prachtige ‘Africa style’ slaapkamer. De andere kamers boven en de hal worden ook gestructuurd en ook hier worden de houten plafond balken netjes afgewerkt met gipsplaten, gestructuurd en voorzien van spotjes, daarna laten we vloerbedekking leggen. Ook verbouwen we de wc beneden, zelfs de wc ziet er gezellig uit.

Keuken
Ondertussen zijn we ook al met de keuken begonnen, eerst de oude keuken eruit slopen en dan plaatst Casper de nieuwe keuken. Het meeste werk zit in het verplaatsen van gasleidingen/ afvoer en in het plaatsen van de afzuigkap. De afzuigkap komt vrij te hangen, waardoor er weer een koker gemaakt moet worden voor de afvoer, mooi maar weer een hoop werk. Na het plaatsen van de keuken en het tegelen van de achterwand, zijn we toch niet zo blij met de verf op de muren en besluiten we de helft van de woonkamer zelf te structuren en daarna weer opnieuw in kleur te schilderen.

Woonkamer
We puzzelen beneden een aantal keren flink met de inrichting van de huiskamer, maar weten uiteindelijk een hele gezellige knusse huiskamer te creeëren zelfs met ruimte voor een open haard. Hier zijn we erg blij mee, dat hadden we niet verwacht, we kunnen de banken blijven gebruiken en vanaf de bank een mooi uitzicht op tuin, open haard en tv, helemaal perfect wat ons betreft! We laten een bedrijf komen voor het installeren van een gas open haard, nog even lastig want de kruipruimte blijkt niet onder het hele huis door te lopen. De gasopenhaard wordt netjes geïnstalleerd en werkt goed, erg gezellig en lekker warm. Vervolgens maken we de vloer beneden in orde voor het laminaat en halen we de convectorput eruit, deze ligt niet mooi en is niet nodig nu we een open haard hebben. We kiezen voor een licht eiken laminaat, dit past mooi bij de rest van de woning.

Voortuin
Ondertussen zijn we ook bezig met de voortuin compleet te veranderen, we hebben een ontwerp laten maken, Sylvia doet zover mogelijk alle voorbereidingen en Caspers vader legt uiteindelijk de bestrating. Daarna de leuke klus namelijk de beplanting, een palmboompje in het midden, een klein stukje rotstuin, verschillende beplanting en verder grind om alle planten heen, zodat we hopelijk weinig last hebben van onkruid.

Badkamer
Dan is de badkamer aan de beurt, een flinke klus want we willen ook alle afvoeren vervangen/ op een ander plek leggen. We hebben getwijfeld om een andere ruimte te gebruiken als badkamer, maar kunnen een vierkante ruimte ook niet gezellig inrichten en na wat puzzel en denkwerk, blijkt het toch mogelijk de leuke inrichting die we in een winkel hebben gezien in onze huidige badkamer toe te passen, echter dit vergt wel het omleggen van allerlei leidingen/ afvoeren, waarbij vooral de wc niet zo simpel blijkt te zijn. Eerst moet de betonvloer eruit, hiervoor huren we via werkspot Poolse werknemers in, wat een rotklus is dit, ze werken hard, helaas raken ze wel een verwarmingsleiding, die kan gelukkig weer goed gerepareerd worden. Dan leggen we zelf nieuwe afvoeren, en laten we via een ander bedrijf via werkspot de badkamervloer weer storten, hier zijn we erg tevreden over. Daarna alle randen waterdicht maken en dan kan het tegelen en het verder omleggen van de waterleidingen beginnen. 2 muurtjes voor de wastafels bouwen we gedeeltelijk op en dan de spannende klus om daarna het bad achter deze muurtjes te plaatsen, gelukkig gaat dit in een keer goed.  De wc kost even wat moeite om de afvoer voor elkaar te krijgen en te bedenken of we voldoende ruimte hebben, uiteindelijk lukt dit. Daarna het tegelwerk voegen (een rotklus bij de tegeltjes die voegen hebben, die je er steeds weer uitveegt…), het plafond netjes afwerken en de designradiator ophangen en uiteindelijk dan de spiegels ophangen. Het enige wat niet lukt zijn spiegellampjes, helaas maar we passen de andere verlichting aan en kunnen meer dan tevreden zijn over het eindresultaat.

Achtertuin
Ten slotte is de achtertuin aan de beurt, hier hebben we al even over kunnen nadenken, het originele ontwerp (gelijk gemaakt met ontwerp van de voortuin), hebben we dan ook al wat aangepast, ook hebben we ons meer verdiept in rotstuinen/ watervallen en dit willen wij ook in onze tuin! De eerste stap is natuurlijk de tuin helemaal leeg halen, gelukkig zijn er mensen die (via marktplaats) de oude schuur nog gratis willen ophalen, dat scheelt ons weer. Daarna plaatsen we eerst leilaurier bomen aan de achterkant van de tuin, om een hoge afscheiding wat de achterburen te maken, kopen we hedera voor een rondom groene haag en plaatsen we 1 grote conifeer. Daarna zetten we ongeveer de vormen van de bestrating uit, halen de oude bestrating weg (ook hiervoor natuurlijk weer marktplaats gebruikt!) en is het heel veel aarde weggraven, zodat de bestrating overal helemaal op zand komt te liggen. Daarna laten we de bestrating leggen, eerst de ronde vormen van de waaltjes, daarna de flagstones op ongeveer 7cm dik cement. De flagstones blijken meer werk te zijn dan ingeschat, Sylvia mag de leukste klus doen, zij voegt alle terrassen en maakt alles schoon. Na deze klus komt nu het echt leuke werk namelijk het aanleggen van de rest van de tuin. We beginnen met de cactus tuin, ergens op inderdaad gezien en besloten dat wij dit ook willen. De cactussen bestellen we in Duitsland, want ze moeten natuurlijk wel winterhard zijn, binnen 1 week krijgen we de cactussen keurig verpakt bezorgd en kunnen we ons stukje ‘woestijntuin’ afmaken. Daarna is het heel vaak heen en weer rijden naar Putten om voldoende rotsblokken te halen voor de rest van onze plannen. Aan de linkerkant komt een groot stuk rotstuin en in het midden van de tuin komt een grote waterval die uitkomt in een vijver. De rotstuin en de opbouw van de waterval doen we zelf, eerst willen we een kleine voorgevormde vijver doen, maar deze blijkt toch wel erg klein en lastig mooi in het geheel weg te werken. Ondertussen wordt het schuurtje naast de zijkant van het huis door iemand geplaatst en hij heeft leuke enthousiaste plannen om er een mooie vijver van te maken. Aangezien we zelf met onze plannen even vast zitten, zijn we hier erg blij mee en voor het eerst in een verbouwing is iets sneller klaar dan gepland. Voordat we het weten hebben we een prachtige vijver, met een mooie natuurlijke afwerking van grind, rotsblokken en flagstones en ook de waterval is mooi afgewerkt met flagstones. Ook laten we 2 grote palmen plaatsen, nog heel veel grind en heel veel (rots)plantjes maken het geheel echt helemaal af. Uiteindelijk kost deze verbouwing ons 2 jaar, in november 2009 kunnen we eindelijk zeggen dat geheel redelijk af is, een hoop werk maar het eindresultaat is dan ook erg mooi en helemaal naar onze wensen!


Dakloos

Juli 2005   -   Augustus 2006 

Aangezien we pas augustus 2006 met de reis wilden beginnen hadden we voor 12 maanden woonruimte nodig. Huren bleek geen optie, dus besloten we ‘dakloos’ te blijven en te gaan oppassen op woningen/ huisdieren van mensen die op vakantie gaan. We hebben opgepast op woningen van familie en kennissen, ook hebben we oppaswoningen gevonden via www.holidaylink.com. De periodes dat we geen oppaswoning konden vinden, waren we gelukkig altijd welkom bij de ouders van Sylvia. Op deze manier konden we mooi een jaar lang flink sparen voor de reis. Al onze spullen gingen alvast de opslag in. Het oppassen op woningen is ons erg goed bevallen, het is een bijzondere positieve ervaring om iedere paar weken weer ergens anders te wonen. We hebben veel vriendelijke/ gastvrije mensen ontmoet en op heel veel lieve huisdieren mogen oppassen. Deze 12 maanden ‘zwerven’ van huis naar huis zijn al een hele bijzondere ervaring geweest, die we niet hadden willen missen! Ook hadden we het geluk 6 weken op een boerderij in Nigtevecht te mogen passen, hier hadden we de beschikking over een grote schuur, perfect om te klussen aan onze auto!


Eendrachtstraat 65 Almere-Buiten

 

 

Juli 2004   -   Juli 2005 

Begin 2004 namen we de beslissing om ons eigen huisje te gaan kopen. Mei 2004 zagen we de ruime hoekwoning op de eendrachtstraat te koop staan, meer dan 300 m² grond, erg groot voor een rijtjeswoning in Almere, dat sprak ons direct erg aan. Het was de eerste woning die we bezichtigden, de woning viel direct in onze smaak en ook de prijs was best aantrekkelijk, doordat keuken, badkamer e.d. vrij simpel waren. Dit sprak ons erg aan, want we wilden graag een woning die we helemaal naar onze eigen smaak konden verbouwen. Ook de mogelijkheid om te parkeren op eigen terrein en de carport waren erg aantrekkelijk. We moesten heel snel (binnen 1 week) beslissen of we deze woning wel/ niet wilden kopen, want er was een andere geïnteresseerde partij die reeds een bod had gedaan op deze woning. We besloten een eindbod te doen op de woning. Helaas bleek het bod van de andere partij iets hoger te zijn en werd ons bod dus afgewezen. Best even teleurgesteld, want we hadden de woning graag willen kopen. Spijt dat we toch niet ietsje meer hadden geboden…. misschien wel een beetje, maar het was nu eenmaal zo gelopen en we moesten ook wel erg gehaast een beslissing nemen. We gingen op zoek naar een andere droomwoning. We bezichtigden een andere woning, ook in Almere Buiten, maar deze viel qua ruimte erg tegen. Ook bekeken we heel veel foldertjes van woningen, maar ook hier konden we onze droomwoning nog niet tussen vinden.

Een aantal weken later, in juni belde de makelaar van de woning op de eendrachtstraat ons op, met de vraag of we nog steeds interesse hadden in deze woning. De verkoop aan de andere partij was toch niet doorgegaan. (Deze andere partij had een bod gedaan op een andere woning onder voorbehoud van een keuring, na de keuring wilde ze de koop niet door laten gaan, maar dit werd niet geaccepteerd.) We waren erg verrast door dit telefoontje, zouden we nu toch van die woning op dat grote stuk grond onze droomwoning kunnen gaan maken? We wilden nog wel even goed nadenken, om nu echt het gevoel te hebben dat we geen overhaaste beslissing zouden maken met de aankoop van deze woning. We gingen nogmaals langs om de woning te bezichtigen en besloten dat dit toch echt wel onze woning moest worden, hier wilden we echt ons eigen huisje van maken, met een hele mooie grote tuin! Achteraf toch wel heel blij dat het zo gelopen was, nu hebben we rustig de tijd kunnen nemen om de beslissing te overdenken en nog te kijken of we geen woning konden vinden die ons meer aansprak. Als ons bod direct de eerste keer was geaccepteerd, hadden we misschien (achteraf) veel meer het gevoel gehad een overhaaste beslissing genomen te hebben.

Per 23 juli 2004 waren wij de gelukkige eigenaren van de woning op de eendrachtstraat 65. We starten direct met een grote verbouwing. We hadden het geluk dat we bij de verbouwing heel erg veel hulp hebben gekregen van onze families, heel erg bedankt hier voor! Dank zij jullie hulp hebben we ons huisje helemaal naar onze smaak kunnen verbouwen, we zijn er heel erg blij mee!

De volgende dingen hebben we verbouwd in de woning:

  • Voor onze slaapkamer hebben we een muur doorgebroken, zodat twee kleine kamers één grote kamer werden. Op het punt waar de muur stond maakten we een balk aan het plafond, waarin spotjes ingebouwd werden, aan de voet van de doorlopende balk maakten we een plateau. Het plateau mozaïeken we met zandkleurige steentjes, dit werd een plantenplateau. De ombouw voor achter het bed, hadden Caspers ouders op dezelfde manier gemaakt, dit vonden wij erg mooi, dus dit wilden wij graag hetzelfde in onze slaapkamer. Het mozaïeken is best veel werk, maar het resultaat is erg mooi. We maken zelf een nieuwe ombouw voor ons waterbed, van kersenhouten planken. We schilderen de hele woning in Afrika kleuren (Kenia licht/ nuance camel), de slaapkamer willen we een echte Afrika uitstraling geven, dus hiervoor gaan we opzoek naar Afrika spullen/ dieren schilderijen e.d.
  • Het toilet beneden komt een verlaagd plafond met inbouwspotjes in, het toilet wordt tot het plafond betegeld en er komt een hangend toilet in.
  • De badkamer wordt ook uitgebreid onder handen genomen, we maken bewust de keuze om geen bad in de badkamer in te bouwen, hier zullen we waarschijnlijk toch (bijna) geen gebruik van maken. Het was erg veel werk om van sommige muren de oude tegeltjes af te halen, daarom besluiten we om op deze muren de oude tegeltjes te laten zitten, en extra witte tegeltjes te kopen, zodat we hiermee tot aan het plafond kunnen door tegelen en daarna de nieuwe tegels erover heen kunnen plakken. We willen graag een ruime doucheruimte, hiervoor bouwen we zelf twee muurtjes op van gipsblokken. In de doucheruimte komt een luxe douchepaneel met sproeistralen. We willen graag een dubbele wasbak met een hele grote spiegel er boven en eronder ruimte om handdoeken e.d. neer te leggen. Omdat het rond de wastafels lastig blijkt om hier tegeltjes te leggen, besluiten we om ook hier te mozaïeken, een goede beslissing want dit komt er erg mooi uit te zien. Ook in de badkamer boven komt een hangend toilet en een verlaagd plafond met inbouwverlichting.
  • De oude keuken vonden wij erg klein, waardoor je maar weinig werkruimte op het aanrechtblad hebt, dit wilden we in ieder geval anders. Ons eerste idee was om voor de openslaande deuren de keuken laag door te laten lopen, maar dit was eigenlijk zonde van de openstaande deuren en het licht. Caspers vader kwam met het goede idee om een soort van ‘schiereiland’ te maken, een langwerpig stuk aan de overstaande muur, zodat de deuren helemaal vrij blijven. Op dit stuk kwam een 5 pits gastoestel, groot voordeel van deze opstelling, vinden wij dat je onder het koken de huiskamer/ tuin in kan kijken. Verder werd de keuken voorzien van al de benodigde inbouwapparatuur, we hergebruikten de afwasmachine uit de oude keuken.
  • Voor in de woonkamer en de studeerkamer kochten we beuken laminaat, we kochten het goedkoopste laminaat bij de Gamma, dit vonden we allebei mooi laminaat, het bleek wel erg lastig te zijn om (netjes) te leggen.

Drie weken na aankoop van de woning, half augustus sliepen we voor het eerst op de eendrachtstraat. 1 maand na aankoop van de woning namen we afscheid van onze huurwoning op de Rozenwerf, waar we toch een heel aantal jaren heerlijk gewoond hebben.

In oktober 2004 kopen we 150 coniferen, waarmee we rondom de voor en achtertuin een coniferenhaag aanleggen, veel werk maar het maakt de tuin direct een stuk gezelliger/ groener.

Eind van het jaar begint de goedkope laminaat vloer toch al wel erg slecht worden, er gaan randen omhoog staan en het laminaat beschadigd erg snel. We besluiten een klacht hierover in te dienen. Deze klacht wordt eerst afgewezen, maar na flink doorzetten krijgen we uiteindelijk toch ons gelijk dat een vloer van dusdanig slechte kwaliteit eigenlijk niet verkocht zou moeten worden. We krijgen het volledige aankoopbedrag van de vloer terug. We besluiten dit keer toch maar een iets duurdere vloer te kopen, met een ander soort klik aansluiting. De vloer is ook beuken, want deze kleur vinden we toch het mooiste, deze vloer heeft een V-groef en een voelbare houtnerf. Een hoop werk om een hele nieuwe vloer te leggen, maar zeer zeker de moeite waard, het resultaat is erg mooi, de huiskamer knapt er enorm van op.

Begin 2006 (toen we net wilden beginnen met het leggen van het nieuwe laminaat), begonnen er ook hele andere dingen te spelen. We begonnen allebei na te denken ‘is dit nu echt wel wat we willen, is dit nu alles? Met ons eigen huis zitten we toch wel echt vast in Nederland, nu kunnen we onze Afrika droom niet meer waar maken, is dit nu wat we willen??? Waarom hebben we er toch niet voor gekozen eerst een lange reis te maken….? Deze ideeën begonnen steeds meer vorm te krijgen, nadat onze autoruit voor onze deur was ingeslagen, zeer waarschijnlijk door iemand uit de straat. Dit had waarschijnlijk te maken met voetballen die regelmatig bij ons in de tuin belandden. Daarbij zat Sylvia deze periode langere tijd thuis na knieklachten na een val van de fiets, waardoor Sylvia alle tijd had om ideeën op te doen om een langere reis te gaan maken.

In april 2005 namen we definitief de beslissing om onze woning weer te koop te zetten en de reis te gaan maken waar we al jaren van dromen. Een eigen woning was toch niet wat we ervan verwacht hadden en we vonden het vooral erg jammer dat door de eigen woning het idee van een langere nu toch echt niet meer door kon gaan, dit was toch echt niet wat we wilden! Een beetje onlogisch en niet praktisch (en ook financieel niet ideaal), maar we wilden toch onze Afrika droom gaan waar maken! Spijt van de aankoop van de woning hebben we toch niet echt, we hebben dit eerst moeten ervaren om erachter te komen dat dit niet was wat we wilden. Best even lastig om iedereen te vertellen dat we onze droomwoning gingen verkopen om alles achter te laten en naar Afrika te vertrekken. Dat Afrika ons enorm aantrok dat was geen verrassing, maar het moment en de manier waarop....

De zolder stond nog in de planning om ook te gaan verbouwen, maar toen we besloten om de woning te gaan verkopen, besloten we om deze gewoon kaal te laten. We waren ook bezig geweest om naar nieuwe meubelen te kijken voor in de huiskamer, gelukkig maar waren we hiervoor nog niet geslaagd. We gingen nog wel aan de slag in de tuin, door wat spulletjes/ plantjes te kopen (we wilden er natuurlijk niet te veel geld voor uitgeven), zorgden we ervoor dat de tuin er een stuk mooier uit zag, wat hopelijk gunstig zou zijn voor de verkoop van de woning.

Onze woning werd heel snel verkocht, de woning viel goed in de smaak bij de kopers en per 1 augustus 2005 waren wij niet langer meer de eigenaren van onze droomwoning, maar we waren wel weer een stapje dichter bij onze droomreis.


Rozenwerf 90 Almere-Haven

Mei 1997   -   Juli 2004 

Vanaf mei 1997 huurden wij een bovenwoning op de rozenwerf 90. Een heerlijke woning, met huiskamer en open keuken, slaapkamer en studeerkamer. Door een coniferenhaagje op het balkon en heel veel planten hadden we hier een hele groene woning. De woning stond in een rustige buurt in het gezellig opgezette Almere Haven, het groene en leuk opgezette van Almere Haven zullen we nog wel gaan missen.